Valentin Friptu, obstetrician-ginecolog

Fumatul afectează pe toată lumea, însă pe gravide în mod special. Asta pentru că, dintr-o lovitură, fumul de țigară afectează atât sănătatea femeii, dar și a copilului nenăscut. Se recomandă ca femeile care vor să nască un copil sănătos să renunțe la acest viciu cu cel puțin 80 de zile înainte ca să conceapă fătul. Desigur, ideal ar fi ca nici femeile și nici bărbații să nu fie adepții acestui viciu.

Puțini știu că sănătatea fătului depinde și de sănătatea tatălui. Astfel, dacă acesta fumează, copilul este supus acelorași riscuri ca și atunci când mama fumează în timpul sarcinii. Este o percepție greșită că doar femeia este responsabilă de buna dezvoltare a copilului încă nenăscut. Fumatul este un factor de risc foarte important, iar părinții trebuie să înțeleagă acest lucru și să renunțe cât mai devreme la acest viciu.

Nu cred că există părinți care vor să treacă prin tragedia de a naște un copil bolnav, născut prematur, cu multiple deficiențe de dezvoltare. E lucru cunoscut că mamele fumătoare dau naștere la copii cu greutate mică, de maxim 2 kg. Astfel de tragedii pot fi prevenite, dacă se ține cont de recomandările medicilor.

Există însă și o altă problemă, care la noi este foarte actuală. Chiar dacă nici mama și nici tatăl nu fumează, fătul oricum are de suferit. Asta din cauză că la noi în țară fumatul este permis aproape peste tot, iar nefumătorii sunt expuși involuntar la acest pericol, inclusiv gravidele.

La modul practic, odată inhalat, fumul contractă venele, astfel că organele interne sunt alimentate insuficient cu sânge, iar creierul nu primește suficient oxigen. În ceea ce ține de reproducere, fumatul scade șansele ca femeia să devină gravidă. Nicotina și alte substanțe ce se conțin în țigară contractă vasele spiralate ale uterului, astfel femeile devin mai greu gravide.  

Teza mea de doctor a fost exact la acest subiect - cum influențează tutunul sănătatea femeilor. Am mers la Haricov (Ucraina), la o fabrică de tutun unde am monitorizat mai multe femei. Am constatat că tutunul este un adevărat pericol și, cel mai important, deși el poate fi evitat, nu se iau măsuri în această direcție. Majoritatea gravidelor fumătoare suferă de hipoxie cronică, de ulcere de diferite tipuri, necroze, etc.