Autor: Sorina Bujarov

Persoanele care iau statine sau fibraţi – un alt tip de medicamente anticolesterol – prezintă un risc de AVC cu 34% mai mic, în comparaţie cu persoanele cărora nu le sunt administrate aceste medicamente.

„Dacă vor fi confirmate, aceste rezultate vor fi compatibile cu tactica de administrare pe perioade mai îndelungate în cazul persoanelor de vârsta a treia a unor medicamente cu rol de scădere a nivelului de colesterol”, a declarat coordonatorul studiului, Christophe Tzourio, profesor de epidemiologie la Universitatea Bordeaux din Franţa.

Milioane de persoane din lumea întreagă iau statine pentru a reduce concentraţiile de lipoproteine cu densitate scăzută din sânge, supranumite „colesterol rău”, întrucât se acumulează pe pereţii vaselor de sânge şi pot duce la ateroscleroză, formarea de cheaguri şi declanşarea infarctelor, scrie Mediafax.

Dacă pacienţii au probleme arteriale, mulţi doctori nu recomandă administrarea de statine pentru persoanele trecute de vârsta de 75 de ani, întrucât beneficiile acestor medicamente sunt mai puţin clare în astfel de cazuri, iar pastilele în cauză au fost asociate cu efecte secundare precum diabet, deficienţe cognitive şi leziuni hepatice.

Întrucât stainele sunt în continuare folosite pe scară largă în rândul pacienţilor de vârsta a treia, medicii francezi au dorit să analizeze potenţialele beneficii pe care acest tratament le are la o vârstă înaintată.

 Lista medicamentelor compensate se va dubla. Guvernul va aloca suplimentar 135 de milioane de lei 

Ei au analizat date medicale obţinute în urma unor interviuri cu 7.500 de pensionari din trei oraşe din Franţa, începând din 1999. La începutul studiului, participanţii aveau vârsta de cel puţin 65 de ani, iar media de vârstă era de 74 de ani. Voluntarii nu prezentau în istoricul medical al lor nici boli vasculare, nici AVC-uri.

Aproximativ 27% dintre voluntari luau fie statine, fie fibraţi, pentru a-şi reduce colesterolul. Aceşti participanţi erau în mare parte femei, mai tineri ca medie de vârstă şi cu un nivel de educaţie mai scăzut.

În perioada de monitorizare – în medie nouă ani, 292 de persoane au suferit un AVC, iar 440 au raportat incidente cardiovasculare. AVC-urile au fost mai numeroase în rândul bărbaţilor şi participanţilor care erau mai în vârstă sau care prezetau alţi factori de risc, precum diabet, obezitate şi hipertensiune. Administrarea de pastile împotriva colesterolului nu a micşorat riscul de incidente vasculare sau de boli cardiace, însă a contribuit la scăderea riscului de AVC şi a riscului general de deces.

Autorii studiului, care a fost publicat în British Medical Journal, spun că acesta nu a dovedit faptul că aceste medicamente previn producerea de accidente vasculare cerebrale. Participanţii din acest studiu erau mai bogaţi, mai bine educaţi şi urmau diete mai sănătoase în comparaţie cu francezul de nivel mediu.

 

 Articole relaționate:

CAMPANIE// Ce știu medicii de familie despre fibroza chistică? - „Nu pot să vă explic ce este această boală. Nu aveți studii medicale și mi se pare suspect că îmi puneți astfel de întrebări” 

Replică, după replică. Ministerul Sănătății susține că bolnavii de fibroză chistică sunt asigurați cu medicamente și acuză Sănătate Info că publică informații nefondate, însă fără să aducă argumente 

Premierul, dus în eroare de către ministrul Andrei Usatîi. Bolnavii mor cu zile în lipsa medicamentelor, în timp ce ministrul afirmă că ele există. O firmă israeliană ar vrea să intre pe piață