Autor: Irina Papuc

Salariul directorilor de spitale a înregistrat anul trecut o creștere dublă în comparație cu veniturile doctorilor angajați. Datele Companiei Naționale de Asigurări în Medicină arată că leafa unui simplu doctor a crescut în 2014 cu 8 la sută, în timp ce managerii au înregistrat o creștere la salariu de 18 la sută. Chiar și așa, salariile sunt mici și în cazul unora și altora.

În cifre, veniturile angajaților din sănătate arată în felul următor – un director de instituție medicală a ridicat în 2013 un salariu mediu de 7.500 de lei. În 2014 salariul managerilor a crescut la 8.800 – 9.000 de lei – de altfel o creștere de aproximativ 18 la sută.

Situația medicilor angajați este mult mai proastă. Un doctor a ridicat un salariu mediu de doar 6.200 de lei, ceea ce este cu 7 – 8 la sută mai mult decât în 2013. Veniturile personalului medical mediu și inferior au crescut și ele extrem de puțin. Astfel salariul lunar al unei asistente medicale este de 3.800 de lei și a crescut doar cu 500 de lei într-un an. O infirmieră, în schimb, ridică lunar 3.099 de lei, în comparație cu 2.788, cât primea în 2013.

 State cu politici inspirate care au reușit să reducă corupția din medicină 

Anul trecut, salariul tarifar pentru prima categorie de calificare a crescut de la 800 de lei la 1000. Mecanismul de salarizare a lucrătorilor medicali din Moldova este învechit, inechitabil și extrem de complicat.  Metodologia se conține în Hotărârea Guvernului despre aprobarea Regulamentului privind salarizarea angajaţilor  din instituţiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală.

Potrivit documentului, există un salariu de bază, numit în termeni legali salariu tarifar, care constituie 1.000 de lei. La acești bani se adaugă sporuri și adaosuri suplimentare pentru categoria de calificare, vechimea în muncă, orele prestate în turele de noapte, pentru grad științific, titlu onorific, pentru condiții nefavorabile de muncă, precum și pentru înaltă eficacitate. Pentru gradul I de calificare se achită 40 la sută din salariul tarifar, pentru gradul II- 30 la sută, iar pentru categoria superioară – 50 la sută din salariu. Doctorul obține categoria dacă o comisie de profil stabilește în baza unei evaluări și a unui examen dacă acesta deține suficiente cunoștințe. Un doctor cu o vechime de peste șapte ani, primește în plus 30 la sută din salariu. În funcție de categoria de calificare, se mărește și coeficientul tarifar.

 Miliardele din sănătate, acumulate din buzunarul pacienților. Sume colosale „se pierd” până a ajunge în conturile spitalelor 

Managerii instituțiilor sunt remunerați după alte reguli. Aceștia au dreptul la sporuri de până la 50 la sută pentru complexitatea muncii, alte 30 pentru lucrul organizatoric. În plus aceștia pot lucra și după specialitate, cu o remunerare de până la 25 la sută din salariu.

Tot în cazul lor, coeficienţii de multiplicare și sporurile la salariile de funcţie, premiile şi ajutorul material se stabilește de către Fondatorul instituţiilor medico-sanitare publice, fiind luate în calcul performanțele instituției și calităţile manageriale.

Sindicatele s-au plâns de multe ori că sistemul este inechitabil în special la plata adaosurilor salariale, care sunt stabilite de către manageri și care pot fi crescute sau dimpotrivă reduse artificial. Sistemul afectează cel mai mult doctorii începători. Deși se lucrează de aproape doi ani la o nouă metodologie de calcul a salariilor, în care sunt implicați experți de la Ministerul Sănătății, CNAM și OMS, aceasta încă nu este definitivată.

 

█ Articole relaționate:

CNAM recunoaște: volumul plăților informale, extrem de mari, mai ales pentru internarea în spitale. Experții spun că este vorba de milioane 

Interviu cu Andrei Usatîi, Ministru al Sănătății: „Din câte înțeleg și pricep eu, există multă mită în spitalele noastre“ 

Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, se pronunță pentru legalizarea plăților informale la medic