Autor: Irina Miron
Cadrul legal existent împiedică accesul pacienților din Moldova la medicamente aflate în prezent în faza de dezvoltare sau testare și care ar putea fi de un real folos în tratamentul unor maladii grave, cum ar fi tuberculoza sau cancerul. Aceasta este concluzia experților naționali și străini, participanți la o conferință privind noile tehnologii și metode de tratament a tuberculozei, care s-a desfășurat la Chișinău.
În aceste condiții, potrivit experților, se impune modificarea legislației naționale cu privire la activitatea farmaceutică.
În particular, este vorba despre trei medicamente noi pentru tratamentul tuberculozei – Bedaquileen, Delamanid și PA 824, testate în prezent de uzinele farmaceutice. Deși primul produs este înregistrat provizoriu în Statele Unite, în Moldova el nu poate fi autorizat până la finalizarea tuturor studiilor privind inofensivitatea acestuia. Aceste medicamente ar putea fi, însă, administrate complementar schemelor de bază în tratamentul formelor de tuberculoză multidrog rezistentă, pentru a reduce astfel rata deceselor, grăbi însănătoșirea pacienților și diminua capacitatea de transmitere a infecției, susțin specialiștii.
„În cazul tuberculozei, este important să nu admitem ca formele de tuberculoză multidrog rezistentă să nu se dezvolte în forme mai grave, pentru care nu există tratamente ce ar asigura însănătoșirea pacientului”, spune Rita Seicaș, coordonator de programe la Centrul pentru Politici și analize în Sănătate.
Deopotrivă cu alți experți, ea solicită autorităților să inițieze un proces de modificare a legislației și regulamentelor în vigoare, care să permită utilizarea unor astfel de produse farmaceutice, în cazuri excepționale.
Medicamentele administrate în prezent bolnavilor de tuberculoză au fost descoperite cu mai bine de jumătate de secol în urmă.
Legislația actuală permite administrarea doar acelor medicamente care sunt autorizate pe piață de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova. Excepție pot face produsele farmaceutice aprobate de autoritățile altor state, chiar dacă nu sunt înregistrate în Moldova. De asemenea, pot fi administrate medicamente destinate unor studii clinice, însă numai unui grup restrâns de pacienți selectați pentru cercetări.