Autor: Diana Ștefîrță

Află prea târziu că sunt bolnavi de cancer, atunci când medicina nu mai are ce face pentru ei. Datele statistice arată că mai bine de o treime dintre cei afectați de cancer depistează prea târziu maladia, adică în stadiile III și IV, atunci când este aproape imposibil să mai poată fi salvați.

Deși statisticile arată că moldovenii merg mai des la doctor, încă este prea mic numărul celor care află despre maladii în primele faze ale bolii. 
Cei mai mulți află diagnosticul deja în fazele terminale ale maladiei. Este vorba despre aproximativ 3.000 de bolnavi, pentru care medicina oferă șanse prea mici. Astfel, conform datelor Institutului Oncologic, anul trecut 37 la sută dintre bolnavi au aflat că au cancer în primele faze ale bolii, iar cifra este în creștere nesemnificativă față de anul 2013.

Mai exact, datele relevă că din numărul total de femei care au aflat că au cancer la sân 63,5 au descoperit acest lucru în primele faze ale bolii, 44,6 la sută dintre bolnavii de cancer de colon, de asemenea, și-au aflat diagnosticul în stadiu incipient. Aceeași situație și în cazul bărbaților. Datele prezentate de Institutul Oncologic arată că prea puțini bărbați descoperă cancerul de prostată în primele faze ale bolii - doar 25,5 la sută din totalul de bolnavi diagnosticați.

Totuși, cancerul în stadii incipiente poate fi depistat și tratat, de aceea Institutul Oncologic organizează în această săptămână consultații gratuite, fără bon de trimitere. Evenimentul este organizat în perioada 1-6 iunie, în cadrul săptămânii anticancer.

Toți cei care au simptome sau pur și simplu vor să exclude diagnosticul de cancer pot fi concultați gratuit de către specialiștii institutului, de la ora 8:30 până la 15:00.  Persoanele vor avea nevoie doar de buletinul de identitate și să specifice medicul specialist la care ar vrea să se consulte după care vor fi programate la examenul medical primar.

Conform datelor statistice oficiale pentru anul 2014 în Republica Moldova au fost luaţi la evidenţă 8. 860 bolnavi, cu aproximativ 420 mai mult decât în 2013. Pe primul loc se află cancerul colorectal cu 12,5 la sută, pe locul doi se află cancerul glandei mamare cu 10,8 la suită, iar pe locul trei este cancerul pulmonar cu 9,9 la sută. 

 

 Articole relaționate:

O nouă amânare pentru moldovenii cu maladii grave ale sângelui. „Nu sunt bani” 

Spitalele au intrat în noul an fără bani, din cauza situației politice. „Parcă sunt cu ochii închiși. Stau cu creionașul în mână și notez de unde să mai tai” 

Legi de ochii lumii. Bolnavii de cancer încă nu au acces la proteze, iar femeile care au suportat mastectomii nu vor beneficia de implanturi