Autor: Irina Papuc

Legea Antitutun a fost semnată astăzi de către Parlament și trimisă spre promulgare Președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Legea privind controlul tutunului a fost semantă de către toate structurile Parlamentului astăzi, ultima zi din termenul de 20 de zile, prevăzut în legislație. Informația a fost confirmată pentru Sănătate INFO de către președinta Comisiei sănătate, protecție socială și familie, Oxana Domenti. „Toți și-au pus semnăturile, inclusiv Direcția juridică. Totul este în regulă, iar documentul a fost trimis președintelui pentru promulgare”. Exact astăzi expiră cele 20 de zile, prevăzute în Regulamentul Parlamentului pentru semnarea legilor după adoptare. 

A trebuit să treacă trei ani până când documentul a trecut toate etapele de avizare, aprobare și adoptare, și asta pentru că în toată această perioadă industria tutunului a încercat prin toate căile posibile să-l blocheze, iar unii deputați care, inițial, se pronunțau pentru protecția sănătății oamenilor, și-au schimbat opinia. De asemenea, companiile importatoare și producătoare de țigări au încercat să aducă argumente „de speriat” de ce legea ar putea afecta economia, aceasta fiind de altfel o măsură la nivel internațional care se aplică pentru a bloca legile care au menirea să reglementeze domeniul. 

Amintim că prevederile principale ale Legii privind controlul tutunului, elaborată de Ministerul Sănătății, țin de interzicerea fumatului în localurile publice închise, interzicerea totală a publicității, extinderea avertismentelor pe pachetele de țigări și interzicerea expunerii la vedere a produselor din tutun și este primul document care include reguli drastice în controlul tutunului.

Constituția Republicii Moldova, la articolul 93, prevede că Preşedintele este în drept, în cazul în care are obiecţii asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămîni, spre reexaminare, Parlamentului. În cazul în care Parlamentul îşi menţine hotărârea adoptată anterior, Preşedintele promulgă legea.

 

  Articole relaționate:

Consecințele fumatului secundar: Femeile gravide prezintă un risc sporit de avort spontan și chiar decesul fătului

FOTOREPORTAJ: Încep să fumeze din curiozitate sau de plictiseală. Elevii liceelor din capitală povestesc depre experiența de fumător și despre ce i-ar ajuta să renunțe la acest viciu