Redactor: Ina Guțu

Bărbații infertili, organismul cărora produce o cantitate redusă de spermă,  sunt mai expuși riscului de a dezvolta diverse forme de cancer, arată rezultatele unui studiu realizat de cercetătorii Școlii de Medicină a Universității Stanford.

Potrivit rezultatelor acestui studiu, bărbații sub 30 de ani diagnosticați cu azoospermie, o formă de infertilitate ce se manifestată prin lipsa spermatozoizilor din lichidul seminal, sunt de opt ori mai predispuși la cancer în comparație cu cei sănătoși, scrie Fox News. Oamenii de știință consideră că de vină ar fi disfuncțiile apărute la nivelul testiculelor, care nu produc spermatozoizi, și, drept urmare, nu se dezvoltă normal.

Cercetarea se bazează pe analiza datelor provenite de la peste 2.200 de americani, cu o vârstă medie de aproape 36 de ani, care s-au adresat după consultații unei clinici de specialitate din Houston. O parte dintre aceștia sufereau de azoospermie, ceilalți – de alte forme de infertilitate.

După ce le-a fost pus diagnosticul, medicii i-au urmărit pe parcursul a aproape 7 ani.

S-a constatat că, în comparație cu bărbații fertili, cei care suferă de azoospermie manifestă un sporit de a dezvolta cancer testicular, dar și alte forme ale acestei boli, cum ar fi cancerul de prostată sau de piele.

Autorii recunosc că studiul lor nu demonstrează existența unei relații de cauzalitate între infertilitate și cancer. Este cunoscut faptul că există și alți factori de risc, cum ar fi fumatul sau obezitatea, care provoacă cancerul și pot duce la infertilitate. Tocmai din această cauză, stilul de viață al fiecărei persoane ar putea forma puntea de legătură între infertilitate și cancer, sunt de părere oamenii de știință.

Infertilitatea afectează în Statele Unite peste 4 milioane de bărbați, potrivit Fox News. Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că în 2004, la nivel mondial,  peste 15 la sută din cuplurile aflate la vârstă reproductivă, suferă de infertilitate.