Redactor: Irina Miron
Anul 2012 a marcat un nou record mondial în domeniul sănătății. Este vorba despre cel mai mare număr de produse farmaceutice inovatorii înregistrate în ultimii 15 ani.
Astfel, numai în Statele Unite, în 2012, autoritățile au aprobat utilizarea a 43 de medicamente noi, fapt care demonstrează progresul atins de industria farmaceutică în domeniul dezvoltării și cercetării, scrie Pharmaceuticals and Manufacturers of America (PhRMA).
Conform datelor PhRMA, datorită tratamentelor inovatoare, în perioada 1997-2007, rata deceselor cauzate de boli cardiovasculare s-a redus cu 28 la sută, iar a celor cauzate de HIV cu 83%. La fel, dacă între 1975-1977 șanse de supraviețuire aveau doar 57% din copiii diagnosticați cu cancer, astăzi numărul acestora se ridică la peste 80 la sută.
De asemenea, s-au înregistrat progrese considerabile şi în cazul bolilor invalidante, pacienţii cu artrita reumatoidă având cu aproximativ 50 la sută mai multe şanse de vindecare, iar cei cu osteoporoză – cu 25% mai puțin nenoroc de a suferi o fractură, susține Oana Martha Igrişan, director de comunicare al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
„Orice nouă terapie descoperită este o veste îmbucurătoare pentru pacienţii din întreaga lume, deoarece în timp medicamentele vor ajunge să fie disponibile şi pacienţilor europeni şi ulterior pacienţilor români. Este important să avem în vedere că procesul actualizării listei medicamentelor compensate este în plină desfăşurare, pe listă fiind peste 80 de molecule inovatoare în aşteptare şi faptul că în România îşi desfăşoară activitatea un număr mare de companii americane”, adaugă Oana Igrişan.
Bugetele alocate de către industria farmaceutică au crescut de la an la an, întrucât inovaţia este principala preocupare a companiilor producătoare.
Dacă în anii 90, conform datelor EFPIA, acestea se ridicau la peste 7 miliarde de euro în Europa și, respectiv, 6 miliarde în SUA, anul trecut, în Europa, investiţiile au atins 30 de miliarde de euro, în timp ce în SUA suma s-a ridicat la peste 36 de miliarde de euro.