Autor: Irina Papuc

Cer ajutorul partenerilor externi. Membrii Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, au făcut un apel către donatorii internaționali, cerând ca Moldova să fie ajutată în dotarea unicii instituții din țară care prestează servicii medicale de radioterapie.

Deși în Republica Moldova numărul bolnavilor de cancer este în continuă creștere în fiecare an, utilajele pentru radioterapie sunt depășite și nici nu mai fac față numărului mare de bolnavi. După mai multe încercări eșuate și Hotărâri de Guvern controversate, responsabilii din sănătate cer ajutorul partenerilor internaționali. Mai exact, membrii Comisiei parlamentare au semnat o scrisoare prin care fac apel la toți donatorii internaționali și misiunile diplomatice din țara noastră ca să ofere sprijin pentru procurarea echipamentului medical.

„Deși statistica din ultimii ani denotă că numărul pacienților care necesită tratament radioterapeutic este în continuă creștere, Institutul Oncologic se confruntă cu probleme grave în ceea ce privește dotarea cu dispozitive medicale necesare pentru radioterapie. Acum, dispozitivele existente atestă un grad înalt de uzură, instituția fiind asigurată doar cu 30 la sută din necesități”, se arată în scrisoare. Totodată, cei care au semnat apelul precizează că țara se află în condiții de austeritate, iar acest lucru înseamnă că eforturile statului sunt insuficiente.  Scrisoarea a fost semnată de zece din 11 membri ai Comisiei.

Problema utilajului învechit și insuficient pentru radioterapie este una veche în țara noastră. Institutul Oncologic, singura instituție care acordă astfel de servicii medicale, are în dotare tehnică extrem de veche, care nici măcar nu este folosită în majoritatea statelor. Pentru a soluționa problema, fostul ministru al Sănătății a inițiat un parteneria public-privat, care părea să fie atunci un panaceu pentru toate problemele din sistem, pentru care era nevoie de bani. După ce au fost adoptate mai multe Hotărâri de Guvern, procesul a fost stopat, odată cu schimbarea conducerii Ministerului Sănătății. Anunțul despre licitație a fost revocat. Ministrul Sănătății, Mircea Buga, este și el de părere că autoritățile pot solicita sprijinul partenerilor internaționali fără să fie fragmentat și sărăcit bugetul CNAM.

 

 Articole relaționate:

A treia încercare. Ministerul Sănătății caută compania care să investească 1 miliard de lei în serviciul de radioterapie, după ce Guvernul a adoptat o Hotărâre cu prevederi dubioase

Guvernul a trecut cu vederea un document dubios, care favorizează companiile ce vor investi in parteneriatul public privat in radioterapie. Statul i-a deschis calea spre buzunarul său cu bani 

Se caută privați cu cel puțin 100.000 de euro în cont, care să facă investiții la Institutul Oncologic