Redactor: Ina Guțu

Lipsă de concentrare, libido redus, depresie și sensibilitate la nivel scăzut de insulină, neputința de a scăpa de kilogramele în plus, cearcăne și amețeală. Acestea sunt doar câteva dintre efectele negative ale unui somn insuficient. Pe lângă asta, privarea de somn, chiar și o singură noapte, afectează homeostaza sau, altfel spus, capacitatea organismului de a menține, în limite foarte apropiate, constantele mediului intern.

 Potrivit Fundației  Naționale pentru Somn din Statele Unite, un adult trebuie să doarmă, în medie, între 7 și 9 ore pe noapte. Respectarea acestui orar e obligatorie pe parcursul tuturor celor șapte zile din săptămână, susțin specialiștii.

Jurnaliștii de la Fox News au întocmit o listă cu câteva sfaturi utile pentru persoanele care suferă de insomnii.

Scapă de griji. Grijile care te macină pe parcursul zilei sunt o cauză obișnuită a insomniilor. În loc să le porți cu tine în pat, mai bine așează-le pe hârtie. Scrie tot ce nu-ți lasă creierul să se odihnească pe parcursul nopții. Reține, grijile n-au cum să-ți facă somnul mai ușor, așa că lasă-le pe a doua zi dimineața.  

Încheie ziua cu o atitudine pozitiva. Să privești lumea cu o atitudine pozitivă are un efect calmant asupra minții tale. În fiecare noapte, înainte de culcare, fă o listă cu  cel puțin cinci lucruri pentru care ești cuiva recunoscător. Gândește-te la oamenii care te-au ajutat sau la cei cărora tu le-ai oferit ajutorul, dar și ce ai învățat nou în ziua care tocmai s-a încheiat. Începe fiecare propoziție cu ”Mulțumesc pentru…” sau ”Sunt recunoscător pentru faptul că…”

Fă-ți timp pentru un moment de relaxare. Privitul televizorului înainte de somn înseamnă, după ce l-ai oprit, mai e nevoie de ceva timp ca să te relaxezi. Așa că, găsește 30 de minute, înainte de a merge la culcare, pentru a închide televizorul, computerul și telefonul și ia, bunăoară, o carte în mână. Sau, poți să asculți o melodie relaxantă.

Dormi ca într-o peșteră. Chiar și cea mai mică sursă delumină, în timpul somnului îți poate afecta ritmul normal al proceselor fiziologice, împiedicând producerea de serotonină și melatonină, numiți și hormonii ai fericirii. Așa că, investește în niște draperii care să oprească orice sursă de energie electrică din exterior.

Aruncă ceasul deșteptător. Schimbă tradiționala alarmă sonoră pe una care luminează. Lumina intensă stopează producerea serotoninei și face ca organismul să se trezească într-un mod mult mai natural și energic.

Consultă un medic. Dacă problemele de somn devin cronice ar fi bine să mergi să-ți testezi nivelul de magneziu din sânge, dar și nivelul hormonilor din organism, fiind cunoscut faptul că dezechilibrul lor provoacă insomnii.