Redactor: Ina Guțu

Numărul deceselor provocate de afecțiunile cardiovasculare s-a redus substanțial în ultimele trei decenii, în Europa. Succesul se datorează, în special, medicamentelor care reduc nivelul colesterolului din sânge, dar și faptului că tot mai mulți europeni renunță la fumat. Aceasta este concluzia unui grup de cercetători de Oxford, din Marea Britanie.

Totodată, incidența în creștere a obezității și diabetului ar putea întoarce datele problemei pe dos, scrie Euroactiv.com

Rata mortalității cauzată de bolile de inima s-a redus aproape la jumătate, în comparație cu anii `80, în foarte multe țări europene, se arată într-un studiu publicat de European Heart Journal. Cu toate acestea, afecțiunile cardiovasculare rămân principala cauză a mortalității în bătrâna Europă.

Studiul savanților britanici cuprinde date cu privire la numărul deceselor provocate de afecțiuni cardiovasculare între 1980 și 2009, pe mai multe categorii de vârstă. În prima dintre acestea au fost cuprinse persoanele care aveau până la 45 de ani, următoarea îi privea pe cei între 45 și 54 de ani, după care erau oamenii cu vârsta între 55 și 64 de ani și, în final, cei trecuți de 65 de ani. Cercetătorii au constatat că, în aproape toate țările Uniunii Europene, rata mortalității cauzate de bolile de inimă s-a redus atât în rândul bărbaților, cât și în cel al femeilor.

Cele mai vizibile rezultate s-au înregistrat în Marea Britanie, Danemarca, Malta, Olanda și Suedia. Un progres neînsemnat a fost înregistrat și în Ungaria, Letonia, Lituania și Polonia, în timp ce în România rata mortalității cauzate de boli de inimă  a crescut ușor.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, bolile de inimă ucid anual aproximativ 17 milioane de persoane.