Redactor: Ina Guțu
Copiii hrăniți la sân au mai multe șanse să depășească statutul social al părinților lor, arată rezultatele unui studiu realizat recent de cercetătorii britanici, citați de Fox News.
Savanții au analizat evoluția socială a peste 34 de mii de persoane născute în 1958, dar și în 1970, comparând statutul acestora la vârsta de 33-34 de ani cu cel al părinților lor, pe când aveau tot atâția ani.
Drept urmare, ei au constat că participanții alăptați în pruncie la sân au reușit, după majorat, să obțină locuri de muncă mai bune decât părinții. Scara socială a fost cuantificată prin categorii de ocupație – de la meserii necalificate la cele manageriale. Astfel, rezultatele studiului arată că șansele celor alăptați la sân de a urca pe această scară ar fi cu 24 la sută mai mari, în timp ce probabilitatea de a involua este cu 20% mai mică. La fel, o treime din persoanele alăptate la sân demonstrează performanțe cognitive sporite și capacitate mai mare de rezistență la stres.
Potrivit autorilor, nutrienții din laptele matern ajută la dezvoltarea abilităților cognitive ale adulților de mai târziu.
Studiul mai arată că în 1958 aproximativ două treimi dintre bebeluși erau hrăniți la sân, în timp ce în 1970 – doar o treime.
Cercetătorii susțin că alăptatul la sân îmbunătățește dezvoltarea neurologică a bebelușilor, îmbunătățindu-le capacitățile de a deprinde noi cunoștințe, care îi ajută mai apoi să obțină un statut social mai înalt decât cel al părinților. De asemenea, alăptatul la sân are efecte pozitive și asupra inteligenței emoționale a copiilor, factor la fel de important în accederea pe scara socială, menționează autorii.