Redactor: Elena Cioina

Tot mai multe femei dependente de carieră, care muncesc zi de zi și sunt stresate, riscă să aducă pe lume copii prematuri. Este avertismentul sumbru al medicilor neonatologi care îngrijesc bebeluși și de 900 de grame. În maternitățile din România, un prunc din zece se naște înainte de termen. Sunt 24 de mii an pe an. Mai mult decât atât, România are una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate infantilă din Europa.

Corina are 36 de ani, este din Capitală și recunoaște că a muncit enorm. De profesie arhitect, femeia avea multe proiecte și era stresată să le predea la termen. A lucrat până în ziua în care medicul i-a spus ca în acest ritm va naște prematur. A adus pe lume gemene la 30 de săptămâni, iar viața ei s-a schimbat radical de atunci.

„A fost o experiență care m-a făcut să renunț cariera mea, la meseria mea, pentru care am învățat mulți ani. Aveam firmă și da, a trebuit să renunț ca să recuperez una din gemene. M-am concentrat 4 ani, am abandonat tot ce am învățat, kinetoterapie, recuperare."

█ În Moldova e greu să fii mamă. Un top internațional clasează țara noastră pe poziții mai proaste decât vecinii noștri și unele state africane 

Neonatologii avertizează: numărul mare de ore de lucru, alimentele nesănătoase sau lipsa îngrijirii pre-natale reprezintă factori de risc.

În acest ritm, România are din ce în ce mai mulți copii născuți cu greutate egală sau mai mică de 2500 de grame. 3,5% au însă sub 2000 de grame.

La o asemenea greutate, recuperarea unui bebeluș este una de durată. Săptămâni întregi depinde de un incubator și este legat la tot felul de sonde. Apoi este monitorizat până la 2 ani, ca să fie total refăcut.

Dureros este că nu toți reușesc să răzbată! Ba chiar România este la coada Europei atunci când vine vorba despre mortalitatea prematurilor. Cu o rată de 3 la mie, în clasament mai sunt, după țara vecină, doar albanezii și bulgarii.

 

 Articole relaționate:

Tot mai mulți copii se nasc în sevraj. De vină sunt și medicamentele pe care le iau gravidele

O nouă descoperire care va ajuta medicii să înțeleagă mai bine cauzele pierderilor de sarcină 

Avertizare: „Fiecare al treilea copil se naște bolnav, iar șapte din zece gravide au probleme de sănătate. Cifrele sunt de patru ori mai mari decât în statele dezvoltate”