Vitalie Nagacevschi, avocat

Am urmărit  cazul pacienților operați la ochi la Spitalul Sfânta Treime. Da, pot spune cu certitudine că aceștia pot acționa spitalul în judecată. În primul rând a fost recunoașterea indirectă a vinei spitalului prin faptul că niște medici au fost atrași la răspundere disciplinară. Greșelile medicilor sunt imputabile spitalului. Desigur, pentru a merge în instanță este nevoie de o expertiză medico-legală. Mai este clar un lucru însă – expertiza obținută de la institutul nostru (Institutul de Medicină Legală), pe de strada Korolenco 8, va arăta că totul a fost făcut corect și că toate bolile dezvoltate sunt imputabile tot pacientului. Alte concluzii de la ei nu mai poți obține. În așa caz, oamenii pot merge la Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici” din București, unde pot obține o expertiză medico-legală obiectivă și imparțială, într-un termen relativ scurt.

În baza acestei expertize, pacienții pot merge în judecată și cere prejudiciile care le-au fost cauzate. Este vorba despre tratare, recuperare, dacă este posibil, iar acești bani spitalul este obligat să îi acorde.

Eu îi sfătuiesc pe oameni să pornească o cauză civilă. Dacă se pornește un dosar penal, iar ei sunt ca parte civilă și înaintează acțiunea civilă, în așa caz instanța va decide să fie ridicat prejudiciu de la medici, dar medicii ar putea să nu aibă bani. De aceea este mai bine să intentezi o acțiune împotriva spitalului, să recuperezi bani din contul spitalului, care cu siguranță îi are. Spitalul, ulterior, poate depune o acțiune de regres împotriva medicilor vinovați. Așa e logic. Altfel, nu veți obține nimic, decât o simplă hârtie.

Precizez că să mergi pe cale penale, care înseamnă că vrei să bagi doctorul la închisoare, este o abordare greșită. Desigur, pentru pacient poate fi comod la un moment dat – procurorul intentează acțiunea, el solicită expertiză medico-legală și tot așa, iar pacientul nu suportă niciun fel de cheltuieli. Pe cale civilă, trebuie să plătești avocatul, expertiza medico-legală, etc. De aceea, oamenilor nu le place. Ei vor totul să le vină de undeva. Important este că dosarul va fi examinat mai rapid și tu, ca parte a procesului, deții foarte bine controlul asupra situației. Atunci când este cauză penală tu nu știi ce face procurorul. Poate el s-a înțeles cu medicii și dosarul se duce de râpă. Tu nu ai acces la acest dosar până el nu este transmis în judecată și încetată urmărirea penală, dar atunci deja este târziu. Va trebui, în consecință, să contești acțiunile procurorului, inspectorului de instrucție. Dacă eventual, se admite, va reîncepe urmărirea penală, ceea ce necesită forte mult timp. Pe cale civilă, în aproximativ doi ani, pacienții vor putea beneficia de prejudiciile solicitate.