Autor: Irina Papuc
Aproape 500 de kilograme de fier și acid folic, precum și 12 utilaje pentru îmbogăţirea dozată cu micronutrienți în făină se prăfuiesc în mai multe întreprinderi de morărit. Achizițiile, făcute cu ajutorul UNICEF, nu folosesc la nimic, iar peste trei luni toată această cantitate de fier și acid folic va expira. Procesul a fost blocat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, care se opune fortificării obligatorii, invocând probleme economice.
Făina fortificată cu fier și acid folic trebuia produsă de fiecare combinat de panificație de la 1 ianuarie 2013. Pentru acest lucru au fost cumpărate utilaje și peste 500 de kilograme de micronutrienți, a căror termen de valabilitate este deja la limită. Ministerul Agriculturii susține că fortificarea făinii cu fier și acid folic nu poate fi obligatorie, deoarece mulți agenți economici nu au bani să-și procure imediat, din surse proprii, utilajele și nici micronutrienții. „Dacă îi vom obliga prin lege să producă doar făină fortificată, îngenunchem aproape toți producătorii. Vor avea loc proteste în masă”, a declarat astăzi Ion Guci, specialist în cadrul Ministerului, la o ședință de lucru, organizată la Guvern și prezidată de vicepremierul Tatiana Potâng.
De aceeaşi părere este și Andrei Diaconu, președintele Combinatului de produse cerealiere din Chișinău. „Este imposibil acum ca să producem toți doar făină fortificată. Din punct de vedere tehnic este imposibil. Da, avem o dozație - 500 de kilograme de nutrienți și 12 dozatoare, suficiente ca să producem 6.000 de tone de făină, dar restul ce fac? Dacă ei vor investi din sursele lor, trebuie să se asigure că vor avea un venit”, a menționat Diaconu, precizând că îmbogățirea produselor de panificație cu micronutrienți va duce inevitabil la scumpirea lor. O soluție ar fi ca făina care vine din export să fie comandată deja fortificată, însă acest lucru înseamnă scumpirea făinii și, respectiv, a păinii, mai susține Diaconu.
De cealaltă parte, Ministerul Sănătății, spune că îmbogățirea făinii cu fier și acid folic este prioritară, deoarece ține de securitatea alimentară a statului. Astfel, autoritățile medicale solicită ca fortificarea să se facă obligatoriu. „Numărul îmbolnăvirilor din cauza insuficienței de fier și acid folic este în creștere în ultimii cinci ani. Dacă vom lăsa la discreția producătorilor atunci nimic nu se va schimba, toți vor abandona ideea aceasta, deoarece este o bătaie de cap în plus. Am primit această donație, iar lucrurile stau pe loc. Nu este deloc un motiv de mândrie, ne facem de râs față de organismele internaționale”, a punctat Ion Șalaru, vicedirectorul Centrului Național de Sănătate Publică.
La finalul ședinței, s-a stabilit că Ministerul Agriculturii va pregăti un proiect de hotărâre de Guvern, prin care să fie prevăzută introducerea obligatorie a fortificării făinii cu fier și acid folic, doar că etapizat, oferind astfel agenților economici timpul necesar pentru a produce doar făină fortificată. „Probleme există, însă ajungem în situația când punem pe un cântar câștigul și sănătatea. Inevitabil sănătatea oamenilor este mai importantă și vom opta pentru fortificare obligatorie etapizată”, a precizat vicepremierul Tatiana Potâng.
Îmbogățirea făinii pentru panificație cu fier și acid folic a fost introdusă în legislație odată cu intrarea în vigoare în 2012 a Programului național de reducere a afecțiunilor determinate de lipsa de fier și acid folic până în 2017. Programul a fost realizat după ce medicii au stabilit că un număr tot mai mare de femei suferă de anemie. Totodată, din cauza lipsei de fier și acid folic se nasc tot mai mulți copii cu malformații, în special neurologice.
Acum, singurul producător de pâine fortificată este combinatul Franzeluța.