Autor: Irina Papuc

Mai mulți manageri din sistemul medical municipal, bănuiți de conflict de interese și tăinuirea averilor. Aceștia ar avea rude sau dețin cote-părți din firme private care produc și comercializează medicamente. Implicați ar fi cel puțin șapte persoane cu funcții de răspundere din sistemul de sănătate municipal, care ar fi putut favoriza firmele să devină câștigătoare la licitații.

Informația a fost făcută publică de CNA, care informează despre existența unui studiu cu privire la integritatea factorilor de decizie din sistemul municipal de sănătate, efectuat de Direcția analitică a CNA. Astfel, potrivit CNA „unii factori de decizie din cadrul Direcţiei Sănătăţii a Consiliului Municipal Chişinău, Instituţiilor Medico-Sanitare Publice AMT Botanica, AMT Buiucani, AMT Râşcani, Spitalul Clinic Municipal nr. 4, Spitalul clinic municipal pentru copii „V. Ignatenco”, Dispensarul municipal dermatovenerologic, inclusiv rudele acestora, figurează ca fondatori şi conducători ai unor întreprinderi private, ce desfăşoară activităţi de fabricare, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul a produselor farmaceutice”.

Prin urmare, aceștia ar fi fost expuşi unor riscuri de a favoriza activitatea întreprinderilor pe care le gestionează, în defavoarea intereselor publice.

„Totodată, în cadrul analizelor efectuate s-au constatat cazuri de tăinuire a proprietăţilor şi intereselor private de către conducătorii mai multor instituţii medicale. Printre aceştia se numără şeful Direcţiei sănătate a Consiliului mun. Chişinău, specialistul principal al Direcţiei sănătate, vicedirectorul Asociaţiei Medicale Teritoriale Botanica”, vicedirectorul Asociaţiei Medicale Teritoriale Buiucani, vicedirectorul Asociaţiei Medicale Teritoriale Râşcani”, directorul Instituţiei Medico-Sanitare Publice Dispensarul municipal dermatovenerologic. Aceştia nu şi-au declarat cotele-părţi personale şi a soţilor/soţiilor, deţinute în capitalul social al întreprinderilor private”, mai precizează CNA. 

CNA nu dă nume, însă unii responsabili care ne-au răspuns la telefon spun că nu au niciun fel de afaceri în acest domeniu.

„Sunt curat și nu mai prescriu rețete medicale de 20 de ani. Nici nu am rude care să dețină așa afaceri”, ne-a spus Ion Nogai, șeful AMT Botanica. Acesta spune că a completat o declarație de venit, care se află acum la Direcția Municipală de Sănătate. Liliana Iașan, directoarea AMT Buiucani nu a fost de găsit pentru comentarii, la fel nici Valentina Pâslaru, directoarea AMT Râșcani.

„Eu am făcut publică declarația de venit și de interese. Nu este așa, n-am rude care să dețină așa afaceri, sunt niște incompetenți dacă zic așa. Nici n-am avut și nici n-am și nici nu trebuie. Am cote-părți în domeniul zootehniei și agriculturii, dar niciodată cu medicamente”, a declarat și Mihai Moldovanu pentru Sănătate INFO.

 Vom reveni și cu reacția lui Valeriu Cernețchi, directorul Spitalului Municipal Nr.4 și ce a Nelei Mătrăgună, director la Spitalul „Valentin Ignatenco”. Aceasta are telefonul deconectat.

CNA anunță că a sesizat Comisia Națională de Integritate în cazul tăinuii averilor, fiind încălcată Legea nr. 1264-XV din 19.07.2002 privind declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii persoanelor cu funcţii de demnitate publică, judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţie de conducere.

 

 Articole relaționate:

Dosarul licitațiilor trucate // Unul dintre bănuiți a avut nevoie de îngrijirea medicilor de la Urgență, după ce

Ex-ministrul Sănătății, Andrei Usatîi și directorul Spitalului de Urgență, Gheorghe Ciobanu mai rămân în izolator 

Fostul ministru al Sănătății, transferat în penitenciar, iar directorul Agenției Medicamentului - cercetat, în continuare, la domiciliu