Autor: Irina Papuc

Aproape jumătate dintre femeile gravide, precum și unul din cinci copii din Republica Moldova suferă de anemie. Medicii spun că situația din ultimii ani nu s-a îmbunătățit deloc, din contra, s-a agravat.

Potrivit datelor Centrului Național de Sănătate Publică în 2012 au fost diagnosticate cu anemie 41 la sută din numărul total de femei gravide. În majoritatea cazurilor acest lucru a generat complicații la naștere, iar cele mai comune probleme de sănătate cauzate de lipsa de fier și acid folic în organism sunt malformațiile congenitale. Totodată, potrivit datelor preliminare ale Studiului de Indicatori multipli în cuiburi, realizat în 2012, unul din cinci copii cu vârsta de până la cinci ani suferă de anemie.

Medicii spun că situația este alarmantă din cauza faptului că se consumă foarte puține produse naturale bogate în nutrienți, precum sunt fructele, carnea sau peștele. Fierul și acidul folic însă au un rol crucial în dezvoltarea copilului. „Pentru a reduce consecințele deficienței de fier asupra sănătății mamei și fătului este necesară asigurarea cu acești micronutrienți cel puțin cu două luni înainte de concepere. Planificarea familială în Moldova însă aproape că lipsește”, afirmă Ion Șalaru, vicedirectorul Centrului Național de Sănătate Publică. Unica soluție pe care o văd autoritățile este să fortifice un produs social cu acești micronutrienți, cum este pâinea. Un program național în acest sens a fost elaborat și aprobat în 2012, însă deocamdată singurul agent economic care produce pâine îmbogățită cu fier și acid folic este Combinatul de panificație Franzeluța.

Acum, femeile gravide sunt asigurate cu fier și acid folic din resursele Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Anul trecut din sursele Companiei au fost cheltuite aproape 4 milioane de lei pentru  fier și 90 de mii de lei pentru procurarea acidului folic.

Articole relaționate:

Discuții aprinse la Guvern. Ministerul Agriculturii încă se împotrivește fortificării făinii cu fier și acid folic

Tot mai mulți copii se nasc cu anomalii fizice și mentale. Autoritățile au nevoie de cel puțin 160 de milioane de lei ca să poată face față problemei

Primul Centru regional de instruire în sănătatea reproducerii pentru CSI va fi deschis la Chișinău

Metode sovietice. În Moldova încă se practică avorturile cu „lingura de metal tăios“

Parteneriatul la naştere, o experienţă traumatizantă pentru unii bărbaţi