Redactor: Ina Guțu

Tuberculoza este o boală infecționasă cauzată de o bacterie numită Mycobacterium tuberculosis. Afecteză de cele mai multe ori plămânii, dar și alte părți ale organismului, mai ales sistemul osos și creierul. Boala se transmite prin aer. Microbii sunt inspirați din aer unde au ajuns după ce o persoană infectată a strănutat sau a tușit în preajama unor persoane sănătoase. La nivel mondial se estimeaza că aproximativ 2 miliarde de peersoane sunt purtătătoare ale bacteriei care provoacă tuberculoza. În Republica Moldova aproximativ o treime din populație poartă aceste microbacterii. Ca și în cazul altor boli, există mai multe mituri legate de TBC.

1. De tuberculoză se îmbolnăvesc doar „marginalii” – cum ar fi alcoolicii, narcomanii sau oamenii ce trăiesc în sărăcie

Bacilul tuberculozei nu face diferența între statutul social al oamenilor. Boala se dezvoltă în mod special când sistemul imunitar al organismului este slăbit, în urma unor stresuri, alimentaţie neregulată şi neechilibrată, răceli frecvente, pregătire fizică slabă. Aceste condiții sunt întrunite în mod special la categoriile de persoane marginale, totuși infecția poate afecta pe oricine. De tuberculoză a murit actrița britanică Vivien Leigh, Prima Doamnă a Statelor Unite, Eleanor Roosevelt  dar şi alte personalităţi celebre şi înstărite, cum ar fi de exemplu, în 2009, scriitorul ucrainean Pavlo Zagrebelnîi, Erou al Ucrainei, autorul faimoasei opere „Roxolana”.

2. Tuberculoza poate fi tratată, dar nu vindecată

Înainte de elaborarea unor medicamente împotriva TBC-ului, boala se trata cu aer curat şi alimentaţie bogată, de aceea rata mortalității era una foarte înaltă.  Medicina modernă obţine însă vindecarea completă în 70-80% din cazuri.

3. Tuberculoza se transmite doar stand alături de o persoană infectată, cum ar fi în transportul în comun

Pentru infectare a cu TBC sunt necesare 3 condiţii: aflarea îndelungată în aceeaşi încăpere cu bolnavul de tuberculoză, care elimină micobacteria tuberculozei, concentraţia înaltă de micobacterii în aer şi imunitatea scăzută a omului.  În transportul în comun, din cauza deschiderii permanente a uşilor, are loc circulaţia intensă a aerului, iar pasagerii se află pentru scurt timp în contact unii cu alții astfel condiţiile de „viaţă” ale micobacteriilor sunt nefavorabile.

4. Penitenciarele şi boschetarii – „rezervoare” de tuberculoză

În majoritatea ţărilor din spaţiul ex-sovietic morbiditatea tuberculozei în rândul populației penitenciarelor este mai înaltă decât în rândul populaţiei civile. Dar boala nu este contactată neapărat în instituția de corecție. Asta pentru că,  în instituţiile penitenciare, de obicei, se iau măsuri pentru izolarea bolnavilor de tuberculoză, pentru a evita răspîndirea bolii. În multe ţări, în închisori se implementează proiecte de control asupra tuberculozei,  sunt  dotate spitalele penitenciarelor, iar deţinuţii bolnavi primesc alimente suplimentare.

5. Tratamentul tuberculozei durează ani de zile şi costă foarte scump

Durata tratamentului tuberculozei „clasice” este de 6-8 luni. Însă succesul tratamentului depinde, în mare parte, de depistarea la timp a bolii.  Un curs de tratament pentru 6 luni în caz de tuberculoză „clasică” variază între 20 şi 120 de dolari. Tratamentul tuberculozei rezistente la medicamente este însă mai îndelungat și mai scump. Nu  mai puţin de 20 de luni de administrare zilnică a medicamentelor, în dependenţă de spectrul rezistenței la medicamente , se estimează a fi între 10 mii până la 25 de mii de dolari.

6. Medicamentele gratuite utilizate din spitale sunt cele mai ieftine, şi nu sunt eficiente. Pacienții nu au acces la medicamente puternice și scumpe

De cele mai multe ori în tratarea tuberculozei se folosesc medicamente de bază, aşa-zisele medicamente de linia întîi, cum ar fi streptomicina, izoniazida sau rifampicina. Majoritatea antibioticelor apărute în ultimii ani se referă la categoria aşa-numitelor preparate de rezervă sau preparate de linia a 2-a, dată fiind toxicitatea lor înaltă şi, respectiv, imposibilitatea de a le administra timp îndelungat. Acestea nu acţionează asupra tuturor tulpinilor de micobacterii şi costă foarte scump.  Din acest motiv ele se utilizează doar în cazurile cînd nu mai este posibilă administrarea preparatelor de linia întîi.  Este inadmisibil să se iniţieze tratamentul din start cu aceste preparate.

7. Tuberculoza poate fi tratată prin remedii populare

Uneori sunt vehiculate idei precum vindecarea miraculoasă de tuberculoză cu ajutorul cărnii de câine sau a grăsimii de bursuc, ceea ce nu este adevărat.  Nimeni nu contestă acţiunea benefică a aerului curat şi a alimentaţiei corecte şi echilibrate asupra procesului de tratament a tuberculozei. Distrugerea micobacteriei tuberculozei este însă mai puțin posibilă într-un asemenea mod. Din această cauză, amânarea începerii tratamentului bolnavul de tuberculoză îşi cauzează daune ireversibile sie şi prezintă pericol pentru sănătatea celor din jur. Unele remedii populare pot servi ca supliment în tratamentul tuberculozei, însă nu pot înlocui tratamentul medicamentos.

8. E mai bine să nu te tratezi şi să trăieşti cât ţi-e dat, decît să-ţi distrugi organismul cu preparate antituberculoase

În mare parte, decizia de „a se trata sau nu” o ia pacientul însuşi, dar în cazul tuberculozei este vorba de o maladie infecţioasă gravă, care prezintă un pericol pentru alţi membri ai societăţii. Din această cauză este necesar să fie depuse toate eforturile pentru a convinge pacienţii despre necesitatea de a urma cursul de tratament, până la măsuri de constrângere.

9. Nu există un vaccin eficient împotriva tuberculozei, de aceea vaccinarea copiilor cu BCG este inutilă şi chiar dăunătoare

Vaccinarea cu BCG permite scăderea riscului îmbolnăvirii de tuberculoză şi, cel mai important, previne dezvoltarea formelor grave de tuberculoză. Din această cauză părinţii, care refuză vaccinare cu BCG, îşi expun copiii la un pericol serios.  

10. Pentru a avea succes în lupta cu tuberculoza e necesar să se revină la examinarea în masă a populaţiei prin metoda microradiografiei

Microradiografia nu este o metodă de tratament, este doar una dintre metodele de examinare, care permite depistarea prezenței tuberculozei sau a altor maladii ale plămânilor. Este o metodă  costisitoare care presupune examinarea întregii populații, în timp ce maladia se depistează la câteva mii. Microradiografia se face doar o dată în an, tuberculoza însă poate apărea la scurt timp după ce persoana a făcut microradiografia. Nimeni nu interzice însă persoanelor, care au grijă de sănătatea lor, să facă din proprie iniţiativă microradiografia. 

11. Tuberculoza va putea fi controlată doar atunci, când vor creşte veniturile cetăţenilor și vor avea condiţii de trai decente

Orice boală, nu doar tuberculoza, va afecta, în primul rînd, persoanele care trăiesc în condiţii grele. Dar focare de tuberculoză au fost şi sunt şi în ţările cu un înalt nivel de trai. E suficient să amintim epidemia de tuberculoză din New-York, unul dintre cele mai bogate oraşe de pe planetă, de la sfîrşitul anilor ’80 ai secolului trecut. Pentru a împiedica eliminarea micobacteriilor tuberculozei, nu e cazul să aşteptăm pînă vor fi realizate programele de eradicare a sărăciei, va creşte PIB-ul, până se  va oferi spaţiu locativ gratuit şi va crește salariul. E necesar doar să depistăm acești bolnavi și să-i determinăm să urmeze un curs complet de tratament.

După tuberculoza.info

Articole relaționate:

Bolnavii de TBC vor primi gratuit telefoane mobile. Acestea au fost deja procurate, dar nu se știe când vor putea ajunge la fiecare pacient

Fețele tuberculozei multidrog rezistente: material realizat în Moldova de jurnaliști americani

Un medicament nou va fi testat pe bolnavii de tuberculoză din Republica Moldova