Redactor: Ina Guțu
Cercetătorii de la Universitatea Stanford, din Statele Unite, au reușit să creeze un vaccin care, utilizând AND modificat, poate să blocheze anumite componente ale sistemului imunitar. Vaccinul, descoperit în urma unui studiu clinic, a dat rezultate pozitive în combaterea diabetului de tip 1, și ar putea sta la bază dezvoltării unor tratamente pentru această afecțiune, scriu jurnaliștii de la Fox News.
Denumit vaccinul cu ADN modificat, noul produs funcționează total opus față de vaccinurile obișnuite. Asta pentru că majoritatea vaccinurilor create până acum stimulează sistemul imunitar să reacționeze la virusul de boală artificial, injectat în organism. Cel creat de cercetătorii americani funcționează invers, blocând anumite secțiuni ale sistemului imunitar, care sunt disfuncționale.
În cazul pacienților cu diabet de tip 1, sistemul imunitar distruge celulele din pancreas, numite beta, care produc insulina, hormonul ce ajută la transformarea zahărului în energie. Asta înseamnă că organismul este incapabil să producă suficientă insulină. Noul vaccin a fost conceput să distrugă celulele care atacă celulele beta din pancreas.
Studiul clinic a fost aplicat pe un număr de 80 de pacienți cu diabet de tip 1, cărora le-a fost administrat acest vaccin timp de 12 săptămâni.
Chiar dacă autorii acestui vaccin, susțin că produsul lor nu reușește să trateze complet diabetul de tip 1, acesta ajută la reducerea nivelului celulelor ucigașe din organism,iar în rezultat pacienții au nevoie de mai puține doze de insulină pe zi.
Articole relaționate: