Autor: Irina Papuc

Calendarul Național de Imunizări va fi completat astăzi cu un nou vaccin obligatoriu, împotriva pneumoniei și meningitei. Campania de imunizare împotriva acestor boli este, însă, amânată până la sfârșitul verii sau chiar pentru luna septembrie, deoarece preparatul nu a ajuns încă în Moldova.

Imunizarea cu vaccinul pneumococic urma să înceapă din iulie. „Vom începe vaccinarea în luna august sau septembrie, după ce vor fi livrate vaccinurile și după ce vom face mai multe seminare de informare cu medicii de familie”, a menționat Victoria Bucov, coordonator ştiinţific principal în cadrul Centrului Naţional de Sănătate Publică. Ea spune că dozele urmează să vină din Statele Unite ale Americii, însă nu a specificat cantitatea care urmează să fie livrată.

Vaccinul Prevenar 13, pentru care au optat autoritățile, este destinat copiilor care au implinit două luni şi va fi aplicat prin injectare în trei doze. Specialiştii în sănătate publică susţin că imunizarea împotriva infecţiilor pneumococice este absolut necesară în Republica Moldova, ţinând cont de numeroasele cazuri de îmbolnăvire. Într-un singur an, la Centrul Național de Sănătate Publică  sunt înregistrate în medie 25 de mii de cazuri de pneumonii la copiii de până la 17 ani.

„Numărul de îmbolnăviri a copiilor cu pneumonie este foarte mare și este în creștere în ultimii ani. Vaccinul este destinat pentru a combate bacteria pneumococică, responsabilă de provocarea a 80 la sută din toate tipurile de pneumonii”, susține Victoria Bucov. Potrivit ei, vaccinul antipneumococic îşi va demonstra eficacitatea în 95% din cazuri.

Costurile vaccinului Prevenar 13 sunt suportate de Alianţa Globală pentru Vaccinuri şi Imunizări, care va oferi Republicii Moldova banii necesari pentru procurarea acestui tip de vaccin până în 2015.

Vaccinul antipneumococic este al șaselea vaccin combinat introdus în Calendarul Național al Imunizărilor. Acestea sunt administrate obligatoriu și sunt destinate pentru a combate 13 maladii infecțioase. 

 

Articole relaționate: