Autor: Sorina Bujarov

Republica Moldova trece la noi standarde în tratamentul persoanelor cu patologii psihice. Asta după ce mai bine de 20 de ani a continuat practica sovietică de a interna toți acești bolnavi în spital, izolându-i de societate. Din 2014 însă autoritățile încearcă o altă abordare. Mai exact, întoarcerea acestora în comunitate și administrarea tratamentului necesar la domiciliu. Ieri a fost inaugurat primul Centru Comunitar de Sănătate Mintală din Moldova, unde pacienții cu maladii psihice din regiune sunt tratați după standarde internaționale, de către o întreagă echipă multidisciplinară.   

Centrul activează deja de un an și este unul dintre cele patru Centre Comunitare de de acest fel care urmează să fie deschise în Moldova în următorii trei ani, în cadrul  proiectului „Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”, finanțat de Guvernul Elevețian. La 12 luni de activitate, centrul din Cimișlia a înregistrat deja rezultate remarcabile – oferă sprijin pentru aproximativ 2.000 de beneficiari cu maladii psihice sau cu probleme psihologice. Și pentru că pacienții pot veni oricând aici să ia medicamentele necesare, să discute cu doctorii, numărul spitalizărilor pe motiv de boli psihice a scăzut semnificativ în regiune.

Ion (n.s) are 59 de ani și a fost diagnosticat cu schizofrenie pe când avea doar 19. În ultimii 30 de ani, de când medicii i-au stabilit acest diagnostic, bărbatul a fost internat la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chișinău de nenumărate ori. Ultima dată a fost spitalizat în 2013, pe o perioadă de trei luni. Bărbatul mărturisește că tratamentul aplicat în instituția medicală îl ajută doar pentru o perioadă foarte scurtă de timp. De când merge la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală din Cimișlia însă a început să se simtă mult mai bine.

„Aveam depresie, mă tratam și mă simțeam puțin mai bine, după care iar aveam depresie. La spital nu e bine, pentru că nici măcar la plimbare nu ne scoteau, stăteam închis. La centru însă e mai bine – aici facem diferite activități și sunt mai multe persoane. La spital îți mai luau și banii, dacă știau că ai”, povestește bărbatul. Ion face naveta la Cimișlia de trei ori pe săptămână, pentru a beneficia de serviciile Centrului Comunitar. Este din Ecaterinovca, un sătuc situat la 7 kilometri de oraș, acolo unde locuiește împreună cu mama sa.

Un altfel de tratament al maladiilor psihice

Centrul din Cimișlia oferă sprijin psihologic nu doar adulților, dar și copiilor. Pe Ion, de exemplu, l-am găsit în sala ocupațională împreună cu doi copii, care confecționau obiecte din hârtie. Unul dintre ei e Radu, un băiat de 11 ani. El suferă de retard mintal. Frecventează Centrul de trei ori pe săptămână, deja de trei luni. Copilul spune că vine aici din plăcere și că simte că specialiștii îl ajută să învețe multe, ceea ce la școală nu reușește să însușească. „Înainte încercam să învăț, dar parcă eram în ceață. Nu rețineam nimic și nu știam să fac nimic. De când vin aici, domnișoara Ecaterina m-a învățat să fac multe – avion din hârtie, pot să fac o mulțime de lucruri frumoase din hârtie, pot și să desenez”, povestește băiatul în timp ce încerca să confecționeze o corabie din hârtie.

Specialiștii spun că terapia ocupațională este foarte importantă în tratamentul persoanelor cu maladii sau probleme psihice, deoarece beneficiarii nu doar învață lucruri noi, dar comunică cu alte persoane, un lucru absolut necesar în recuperare.  

„Deși sunt copii cu probleme de sănătate, e foarte ușor să lucrezi cu ei. Îi bucură orice reușită – un desen, o figurină din hârtie, iar asta îi ajută să se simtă bine și să conștientizeze că sunt și ei capabili să facă ceva bun. Cu adulții e mai complicat, pentru că sunt mai mereu indispuși și nu prea sunt interesați să se implice în activități. Unii sunt animați de interesul copilului”, a mărturisit Ecaterina Chelemândră, terapeut ocupațional Centrul Comunitar de Sănătate Mintală Cimișlia.  

Cel mai des la Centrul Comunitar din Cimișlia vin pacienți cu patologii psihice ușoare sau cu probleme psihologie, mărturisește unul dintre psihiatri. Unii sunt diagnosticați cu nevroze, alții cu depresii și, într-un număr mai mic, cu schizofrenie sau alte maladii psihice cronice. Aceștia sunt tratați de o întreagă echipă multidisciplinară – doi psihiatri, un psihoterapeut, trei asistente medicale, un psiholog, un terapeut ocupațional și doi asistenți sociali. Ei sunt cei care încearcă să convingă pacienții să urmeze tratamentul necesar și să îngrijească de sănătatea mintală la fel ca de cea fizică.

Străinii investesc în sănătatea moldovenilor

„La început a fost mai greu să-i motivăm pe pacienți să vină regulat la Centru să își ia medicamentele sau să discute cu doctorii. Ulterior ei singuri au simțit beneficiul și vin oricând simt nevoia. Au văzut că așa pot preveni crizele și, respectiv, spitalizarea. Pe de o altă parte avem pacienți care nu vor să înțeleagă că unele afecțiuni pot fi tratate prin terapii, dar nu neapărat cu medicamente. Treptat însă educăm populația că medicamentele și spitalizarea nu întotdeaunea sunt cele mai bune soluții”, a afirmat pentru Sănătate INFO Elena Buiuclii, psihiatru la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală Cimișlia.

Și responsabilii Ministerului Sănătății recunosc că reforma este una necesară atât pentru întreg sistemul de sănătate, dar, în primul rând – pentru pacienți.

„Cred că nimeni nu pune la îndoială faptul că sistemul de sănătate din Moldova are nevoie de reforme, astfel încât să creștem gradul se satisfacție atât a lucrătorilor medicali, dar și calitatea serviciilor medicale pentru pacient. Noi ținem cu tot dinadinsul să ducem la bun sfârșit acest proiect, pentru a aduce serviciile de asistență medicală pentru persoanele cu probleme psihice din țară la standardele internaționale. Așa vom reduce numărul spitalizărilor, astfel se vor reduce și cheltuielile din sănătate”, a afirmat viceministrul Sănătății Valentina Rotaru, în cadrul ceremoniei de inaugurare a Centrului de la Cimișlia.

De cealaltă parte, finanțatorii proiectului – Agenția Elvețienă pentru Dezvoltare și Cooperare, care a investit peste șase milioane de franci elvețieni în acest proiect, dau asigurări că vor susține în continuare Ministerul Sănătății în implementarea reformei sănătății mintale. Astfel, după finisarea proiectului, când vor fi deschise și celelalte trei centre comunitare, aceștia ar putea prelungi finanțarea, astfel ca în toate raioanele țării pacienții cu probleme psihice să beneficieze de aceleași servicii.

„De succesul acestui proiect depind acțiunile noastre de mai departe. Dacă Centrele Comunitare se vor dovedi eficiente, atunci pe viitor am putea prelungi finanțarea, astfel încât în toate raioanele țării să fie deschise astfel de Centre Comunitare”, a declarat Valeriu Sava, coordonator programe de sănătate în cadrul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

În următorii trei ani, până în 2018, în Moldova urmează să fie deschise alte trei astfel de centre în Orhei, Soroca și Cahul. 

 

 Articole relaționate:

Ministerul Sănătății refuză să facă ordine la Psihiatrie. A dat în judecată o decizie a Consiliului pentru eliminarea discriminării, care a cerut să fie respectate drepturile pacienților 

Distruși, în loc să fie tratați. Bolnavii cu deficiențe mintale din Moldova sunt bătuți cu bâtele, sedați, pentru că sunt gălăgioși și îmbrăcați cu haine și lenjerie de rând