Autor: Sorina Bujarov
Astăzi intră în vigoare Legea privind controlul tutunului, document menit să lupte cu viciul fumatului, dar și să prevină astfel decesul a mii de moldoveni. Norma legislativă a fost votată de Parlament pe 26 iunie și promulgată de către președințele țării la începutul lunii iulie.
A fost nevoie de trei ani până când documentul a trecut toate etapele de avizare, aprobare și adoptare, și asta pentru că în toată această perioadă industria tutunului a încercat prin toate căile posibile să-l blocheze. Legea a întâmpinat piedici și din partea unor deputați, care inițial se pronunțau pentru protecția sănătății populației, ulterior însă susțineau aceleași prevederi promovate de industria tutunului. Lobby împotriva legii a fost făcut și de companiile importatoare și producătoare de țigări, care au adus argumente „de speriat” prin care încercau să convingă Legislativul, dar și societatea civilă că Legea antitutun ar putea afecta economia țării. Ulterior, în urma unor investigații ale jurnaliștilor din străinătatea s-a constatat că aceasta era o măsură aplicată la nivel internațional, prin care industria tutunului încerca blocarea legilor menite să reglementeze domeniul tutunului.
Principalele prevederi ale Legii privind controlul tutunului, elaborată de Ministerul Sănătății, țin de interzicerea fumatului în localurile publice închise, interzicerea totală a publicității, extinderea avertismentelor pe pachetele de țigări și interzicerea expunerii la vedere a produselor din tutun. Acesta este primul document care include reguli drastice în controlul tutunului și racordează legislația națională la prevederile Convenției Cadru a OMS privind controlul tutunului.
Prevederile documentului intră în vigoare treptat, astfel oferindu-se timp suficient pentru ca toată lumea să fie pregătită pentru noile schimbări. Cea mai strictă prevedere - interzicerea fumatului în localurile publice - va trebui pusă în aplicare începând cu 31 mai 2016, de Ziua Mondială Antifumat.
Potrivit experților noua Lege privind controlul tutunului va avea un impact colosal asupra populației. Mai exact, precizează aceștia, datorită prevederile drastice în țara noastră anual vor scădea cu 0,5% numărul fumătorilor, iar astfel vom reuși să îndeplinim și cerințele partenerilor externi de dezvoltare cu privire la lupta împotriva fumatului.
„Turcia, de exemplu, a redus numărul fumătorilor cu 6% pe parcursul a 10 ani. Numărul fumătorilor nu se reduce făcând campanii informative despre pericolul fumatului, dar realizând acțiuni concrete, precum printarea imaginilor pe pachetele de țigări, interzicerea publicități, interzicerea fumatului în localurile publice – acțiuni care sunt prevăzute în legea privind controlul tutunului. Datorită Legii, cred că Moldova ar putea reuși să reducă anual cu 0.5% numărul fumătorilor”, a precizat pentru Sănătate INFO Ghenadie Țurcanu, expert în sănătate.
Amintim că potrivit statisticilor, fiecare al doilea moldovean începe să fumeze până la vârsta de 19 ani. Datele mai arată că fiecare al optulea tânăr de 15 ani fumează zilnic. Alte 3% dintre tinerii de această vârstă gustă ocazional din plăcerea amăgitoare, iar cei de la sate încep să fumeze mai devreme decât tinerii din orașe.
Potrivit specialiștilor, fumatul se face vinovat de majoritatea cazurilor de cancer pulmonar, al cavităţii bucale şi al vezicii urinare. În Moldova 9 din 10 cazuri de cancer la plămâni sunt provocate de fumat.
█ Articole relaționate: