Inna Soțchi, avocat 

Este dificil să demonstrezi cine efectuează modificările sau corectările datelor din cartelele medicale ale pacienților. Acest fapt însă se întâmplă. În majoritatea cazurilor de malpraxis. Clienții mei au identificat corectări efectuate în cartele lor sau ale copiilor lor. Este dificil să demonstrezi în instanța de judecată ce a fost scris inițial sau dacă înscrisul dubios a fost efectuat ulterior. Pentru aceasta este necesară o expertiză specializată, care cu părere de rău nu poate fi efectuată în Republica Moldova.

Ce fel de date, de obicei, se încearcă a ascunde?

De obicei sunt efectuate corectări asupra datelor care nu justifică tratamentul prescris. De exemplu, pentru a argumenta administrarea unui anumit preparat medicamentos care a provocat pacientului efecte adverse, pot fi modificate datele cu privire la temperatura corpului sau datele cu privire la tensiunea arterială. În așa situație, lucrătorul medical invocă că prioritate la stabilirea tratamentului a avut-o viața pacientului, nu și posibilele efecte adverse ale medicamentului. Astfel, fapta lui nu ar putea fi considerată ilegală.

E frecvent acest fenomen în medicina din Moldova?

Nu există o statistică care ar confirma frecvența acestui fenomen. Din experiența personală pot să declar că în toate cauzele de malpraxis în care am consultat și reprezentat clienții aceștia au invocat efectuarea anumitor corectări și înscrieri dubioase în cartelele lor medicale. Consider că acest fenomen este posibil datorită faptului că pacientul nu deține copii de pe actele și cartele sale medicale, care sunt în gestiunea lucrătorilor medicali. 

Complică aceste intervenţii mersul procesului. Dacă da, de ce?

Desigur că asemenea acțiuni complică, iar uneori fac imposibilă stabilirea adevărului. În cadrul unui proces judiciar pacientul va trebui să demonstreze prin expertize internaționale că înscrisurile și corectările din actele și cartele medicale au fost efectuate la o dată ulterioară constatării medicale sau tratamentului prescris, să restabilească, dacă este posibil înscrisurile primare, după care în baza acestor date să probeze situația de malpraxis.

Cu părere de rău, puțini pacienți acceptă să participe la asemenea proceduri judiciare, care pot dura ani de zile din cauza multiplelor expertize. Și mai grav este că după efectuarea tuturor acțiunilor procesuale de multe ori este imposibil să restabilești înscrisurile primare din cartelele și fișele medicale ale pacienților. Iată de ce, acest fenomen este atât de periculos pentru stabilirea adevărului în fața instanțelor de judecată.

Cum poate fi stopat acest fenomen?

Consider că pentru a stopa acest fenomen este necesar ca pacientului să-i fie creată o cartelă medicală identică cu cea pe care o păstrează instituția medicală, în care să fie efectuate aceleași înscrieri. Astfel pacientul ar putea proba existența sau inexistența anumitor înscrieri din actele medicale. Pentru a realiza un asemenea proiect este necesar să luăm în calcul și condițiile în care activează medicii, întrucât aceștia vor fi nevoiți mai mult să scrie decât să consulte pacienții. De aceea, ar fi potrivit ca sistemul de consultare a pacienților, constatările medicului și tratamentul prescris să fie efectuat în mod computerizat, asta ar facilita activitatea lucrătorilor medicali.

Sunt vreodată doctorii penalizaţi pentru astfel de intervenţii care, de altfel, sunt interzise?

Din cauza procedurii dificile de a proba cine și când a efectuat corectările în actele medicale este greu să stabilești cine este persoana vinovată. Fapta celui care falsifică datele din actele medicale ale pacientului, care ulterior sunt prezentate în instanța de judecată devine și mai periculoasă pe motiv că aceasta urmează a fi calificată ca falsificare a probelor. Din câte cunosc, până în prezent nu există cazuri în practică în care lucrătorii medicali să fi fost condamnați pentru asemenea acțiuni.

O recomandare pentru toți pacienții este să ceară copii de pe actele medicale ce țin de starea sănătății lor. Astfel, vor putea cere opinia unui alt specialist pe marginea tratamentului prescris, iar în situația unui caz de malpraxis vor deține probe ce reflectă situația reală. Îmi doresc ca situațiile de malpraxis să ocolească toți pacienții și medicii.

Doamna Soțchi, vă mulțumim pentru explicații.