La Tbilisi, în Georgia, are loc, în aceste zile, reuniunea de nivel înalt a factorilor de decizie și comunitatea persoanelor afectate de consumul drogurilor privind viitorul finanțării programelor de reducere a riscurilor. Evenimentul este susținut de Rețeaua Euroasiatică pentru Reducerea Riscurilor (EHRN) și găzduit de Ministerul Sănătății, Muncii și Afacerilor Sociale din Georgia.

Participanții la dialog, în jur de 300 de delegați din peste 30 de țări - reprezentanții ministerelor de sănătate, finanțe, cunoscuți experți în domeniul sănătății, reprezentanți de rang înalt ai agențiilor ONU și a altor organizații internaționale, lideri ai comunității persoanelor care folosesc droguri și ONG-uri active în reducerea riscurilor, discută despre finanțarea măsurilor de prevenire a infecțiilor TB și HIV în Europa de Est și Asia Centrală (EECA).

Discuțiile prioritare din cadrul acestui dialog regional „Calea spre succes” țin de inevitabilitatea trecerii de la finanțarea de către Fondul Global la cea națională, pentru a asigura sustenabilitatea serviciilor de prevenire, tratament și îngrijire a persoanelor cu HIV și tuberculoză. Până în prezent, cele mai multe dintre aceste servicii în multe țări din EECA au fost finanțate de donatori, cum ar fi Fondul Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculozei si Malariei. Doar în perioada anilor 2002 – 2009 Fondul Global a alocat pentru susținerea programelor de RR în EEAC aproximativ 262 mln de dolari, ceea ce depășește cu mult alocările din alte surse internaționale. De menționat că, actualmente, rețeaua umbrelă a ONG-urilor active în reducerea riscurilor din Moldova (UORN), este una din cei șase subrecipienți ai grantului implementat de către EHRN în cadrul Programului regional ”RR funcționează – finanțați RR!”.

Dialogul de la Tbilisi este extrem de important acum, când Fondul Global este în proces de elaborare a unei noi strategii de susținere a controlului TB, HIV și Malariei pentru anii 2017-2021 și ajustarea condițiilor de alocare a granturilor sale în viitor, iar o bună parte din țările EEAC nu se vor mai califica pentru aceste granturi. Dialogul este necesar pentru a planifica și conjuga eforturi multisectoriale și angajamente treptate în preluarea costurilor pentru serviciile de prevenire și reducerea riscurilor.   

Exemplul țării gazdă (Georgia) arată că prevalența scăzută la HIV a fost menținută datorită acoperirii la nivel ridicat cu programe de reducere a efectelor nocive și tratamentului persoanelor HIV-pozitve. În prezent, guvernul georgian se angajează să acopere peste 90 la sută dintre cheltuielile pentru tratamentul HIV, în conformitate cu standardele internaționale de tratament.

Cu toate acestea, prevenirea infecției cu HIV și hepatita C continuă în mare măsură să depindă de sursele donatorilor internaționali, iar retragerea lor din țările EECA în viitorul apropiat pune în pericol durabilitatea  acestor programe. În acest sens, participanții la dialogul regional discută despre cerințele și soluțiile financiare, organizatorice și juridice necesare pentru a asigura sustenabilitatea măsurilor de prevenire după plecarea Fondului Global. Iată de ce, este necesar acest exercițiu de evaluare a stării  de pregătire a țărilor din EEAC pentru trecerea treptată la finanțarea internă a serviciilor de prevenire și tratament HIV și TB.

Primele două zile au fost dedicate discuțiilor tehnice între medici, specialiști în economie de sănătate și reprezentanți ai societății civile. Astăzi, participanții au posibilitatea să se întâlnească și să discute cu reprezentanți la nivel înalt ai ministerelor și organizațiilor donatoare pentru despre trecerea la finanțarea internă, care se va încheia cu semnarea unei rezoluții comune.

Delegația Republicii Moldova la acest for este condusă de viceministrul Sănătății, Aliona Serbulenco și include coordonatorii programelor naționale de control TB și HIV, reprezentantul Ministerului Finanțelor, comunitatea persoanelor consumatoare de droguri și Rețeaua Organizațiilor active în Reducerea Noxelor (UORN).