Redactor: Sorina Bujarov

În goana după iluzia unui aspect atrăgător, fie din ignoranță, folosim adesea produse cosmetice sau consumăm alimente fără să ne gândim că, deseori, acestea conțin substanțe extrem de periculoase pentru sănătate. Astfel, substanțele cancerigene sunt peste tot în jurul nostru, undele ascunse mai bine, în produse la care puțini s-ar gândi, altele – la vedere, în țigări bunăoară, scrie sfatulmedicului.ro

Medicii atenționează că acestea nu provoacă neapărat cancerul, însă favorizează dezvoltarea acestei grave maladii, mai ales când vă expuneți constant la acțiunea lor. 

Produsele cosmetice și cele pentru îngrijirea corpului, de exemplu, aflate astăzi la dispoziția oricui, pot dăuna foarte mult sănătății, deși promit să înfrumusețeze. Rujul și alte produse pentru îngrijirea buzelor conține adesea plumb, crom, aluminiu sau titan, care, fiind ingerate, pot duce la apariția cancerului pulmonar sau gastric.

Dihidroxiacetona este o altă substanţă cancerigena, inclusă în compozitia produselor autobronzante. Din această cauză, utilizarea autobronzantelor în mod regulat poate duce la modificări ale ADN-ului și cauza tumori canceroase. Substanţe toxice precum fluorul, parabenii, toluenul, triclosanul sau propileneglicolul se pot întâlni, la fel, în compoziția produselor cosmetice. 

Există şi alimente care pot conţine substanţe cancerigene şi care accelerează ritmul de degradare al celulelor. Unele dintre acestea sunt grăsimile saturate în exces. Alimentele care conţin grăsimi saturate din plin sunt carnea de porc, care poate fi un potenţial vinovat pentru apariţia cancerului. În mod normal, grăsimile nu sunt periculoase pentru organism, însă consumul acestora trebuie moderat. Excesul poate duce, în timp, la apariţia cancerului de colon, întrucât acestea favorizează dezvoltarea tumorilor la nivelul tubului digestiv.

Aflatoxina este o substanţă cancerigenă produsă de ciuperci microscopice. Această substanţă se întâlneşte, de obicei, în alimente cum ar fi porumbul, alunele, condimentele sau cafeaua care, le fel, trebuie consumate cu măsură.

Acrilamida se formează, în special, în alimentele bogate în amidon, încălzite la temperaturi mai mari de 120 de grade Celsius. Acest cancerigen, prezent în cartofii prăjiți, chipsuri, pâinea prăjită, biscuiţi şi fursecuri favorizează infertilitatea la femei, precum şi anumite tipuri de cancer.

Aditivii alimentari au şi ei un potenţial cancerigen și pot provoca dezvoltarea altor boli periculoase, începând de la cele de piele, până la cele ale sistemului nervos. Cele mai nocive E-uri sunt:

- E 330 (sare de lămâie), considerat cel mai cancerigen aditiv. Poate produce cancer bucal şi se găseşte, în special, în băuturile răcoritoare;

- E 407 (caragenan), produce carenţe mineralo-vitaminice şi poate creşte riscul de cancer. Printre alimentele ce conţin acest caragenan se numără brânza topită şi anumite sortimente de pate din comerţ. Acesta poate avea acţiune laxativă, poate provoca alergii, ulcer şi malnutriţie.

Alţi aditivi consideraţi periculoşi pentru sănătate sunt E 110 – colorant galben sau E 95 –  acetsulfam. Contactul cu aceste substanțe trebuie, deci, evitat pe cât este posibil, oricât de complicat n-ar părea acest lucru.

Substanţe ce favorizează dezvoltarea cancerului se întâlnesc chiar şi în produsele pentru împrospătarea aerului din casă. Odorizantele de cameră răspândesc, odată cu mirosul plăcut, benzen şi formadelhida. Inhalate în mod repetat, acestea pot provoca leucemie.

Ar trebui, la fel, să eliminați din folosință foliile de aluminiu, deoarece ionii din compoziţia aluminiului sunt ingeraţi uşor și pot avea un efect toxic asupra creierului. Aluminiul împiedică absorbţia calciului, favorizează apariţia osteoporozei şi poate duce la apariţia cancerului.

O altă substanţă toxică, care de cele mai deseori afectează ficatul, este PVC-ul. Acesta se regăseşte în compoziţia unor obiecte din plastic, cum ar fi caserolele sau PET-urile.

Iar în compoziția stratului superior al tigăilor antiaderente este inclus acidul perfluorooctanoic. Zgârierea acestui strat permite acestei substanțe să pătrundă în mâncare, iar prin ingerare poate stimula cu timpul boli ale tiroidei și apariția unor tumori maligne.