Autor: Elena Cioina

Pentru Moldova drogurile nu mai reprezintă demult un pericol aflat departe. Statisticile arată că în toţi aceşti ani, de la independență încoace, stupefiantele au câștigat teren suficient cât să afecteze adolescenți și tineri deopotrivă. Tranziția i-a ispitit pe mulţi să le încerce, chiar dacă ulterior aveau să regrete și să suporte consecințele. Unii s-au infectat cu HIV, alții - cu hepatită, iar cei din urmă au dezvoltat tuberculoză.

Cu toate acestea, Moldova a reușit în ultimii ani să țină sub control consumul de droguri, să identifice grupurile de risc și să dezvolte servicii care le-au demonstrat acestor oameni că se poate trăi și altfel. În mare parte, spun experții, progresul se datorează susținerii financiare externe oferite țării noastre pentru diverse programe naționale de prevenire și profilaxie a infecțiilor, contractate pe diferite căi în urma consumului de droguri. Peste doi ani însă Moldova ar putea fi lăsată față în față cu această problemă socială, periculoasă de altfel, dacă e să ținem cont și de faptul că mulți dintre copiii lăsați de părinții nevoiți să plece în străinătate deja au crescut.

Fondul Global, organizația internațională care oferă grosul banilor pentru tot ceea ce înseamnă profilaxia pentru prevenirea infecției HIV și consumul de droguri în multe țări ale lumii, inclusiv în Moldova, anunță că intenționează să se retragă din regiune. Prin urmare, povara financiară va trebui suportată de către bugetul de stat.

Până atunci responsabilii din Sănătate vor trebui să se pregătească bine, așa încât să nu lase viciul să se extindă. Cum anume urmează să se întâmple acest lucru, ce au făcut alte țări ajunse la această etapă, ce acțiuni trebuie să întreprindă responsabilii de la Sănătate pentru a asigura finanțarea programelor naționale de reducere a riscurilor consumului de droguri și infecției cu HIV, precum și ce lecții trebuie învățate – sunt doar câteva puncte cheie pe care vom pune accent în cadrul Campaniei  „Moldova, ultima linie” pe care o vom desfășura până la sfârșitul acestui an.

Astfel, în următoarele luni veți putea urmări pe Sănătate INFO știri, interviuri, opinii direct de la responsabilii de acest segment, dar și povești de succes despre oameni care au spus NU maladiei și care, luând viața de la capăt, i-au învățat și pe alții să nu să se dea bătuți.