Ghenadie Țurcanu, expert în sănătate, coordonator de programe Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (PAS)

Există multe sisteme de salarizare a medicilor, dar principalele lucruri care determină comportamentul medicului sunt: principiile etice și angajamentul față de anumite valori sociale. În cazul cînd aceste principii și angajamente sunt sub nivel, stimulentele financiare niciodată nu vor motiva un medic să aibă o prestație la care visează populația și autoritățile de ramură.

Totuși inițiativa Ministerului Sănătății de a schima modelul de salarizare este binevenită. Cel mai important este că această inițiativă va elimina discriminarea salarizării medicilor tineri care, din start, sunt demotivați de a profesa în sănătate, datorită actualului mecanism de salarizare.

Totodată nu trebuie de lăsat în umbră salarizarea personalului din asistența medicală primară. În țările la care Republica Moldova tinde să se alinieze circa 80% din problemele de sănătate se rezolvă la nivelul asistenței medicale primare. Din aceste considerente autoritățile sanitare aplică diferite modele, inclusiv de salarizare, care asigură dezvoltarea durabilă a serviciilor de asistență medicală primară. În același timp, nu trebuie să uităm că localitățile rurale din Moldova, nici pe departe, nu se aseamănă cu cele din țările economic-dezvoltate. Țările în curs de dezvoltate utilizează mecanisme diferentiate de salarizare a medicilor din sate și orașe. De exemplu, în Georgia salariul unui medic de familie, care lucrează în localitate rurală, este de trei ori mai mare decât a colegilor lui din orașe.

În opinia mea nivelul salariului proiectat în noul model de salarizare este dictat de situația financiară în care se află Republica Moldova. Așa deci, lucrătorii medicali, în special cei de la sate, nu-și vor primi în anul 2016 salarii pe care și le doresc. Una din cauze este blestematul milliard furat!

Părerea meste este că noul model de salarizare, care combină salarii fixe plus stimulente pentru performanța realizată de salariat și plus alte sporuri, trebuie să fie reînnoit cel puțin o data la fiecare doi sau trei ani. Aceasta pentru a evita situația când salariații se adaptează la noile schimbări și deja nu mai simt efectul motivațional. Prin urmare, îmbunătățirea modelului de salarizare în sistemul sănătății trebuie să aibă loc constant.