Redactor: Ina Guțu

Persoanele infectate cu HIV ar trebui să înceapă tratamentul de îndată ce prezența acestuia a fost depistată în sângele lor. Aceasta este una din recomandările formulate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul recentei reuniuni a Societății internaționale pentru combaterea SIDA de la Kuala Lumpur, în Malaezia. 

OMS insistă ca tratamentul să înceapă imediat după ce este diagnosticată infecția cu HIV nu doar în cazul copiilor mai mici de cinci ani, dar și în cel al femeilor însărcinate, bolnave de tuberculoză sau hepatita B, precum și al persoanelor a căror parteneri sunt contaminați.

Potrivit reprezentanților OMS, cel mai vizibil impact o asemenea abordare îl va avea în Africa, unde locuiesc 70 la sută din persoanele infectate cu HIV. În același timp, mai multe țări dezvoltate au pus deja în aplicare programe de tratament timpuriu, scrie Fox News.

Experții organizației estimează că ar putea salva de la moarte peste trei milioane de oameni, în următorii 10 ani, dacă această strategie de tratament va fi acceptată de toate țările lumii. De asemenea, potrivit OMS, alte 3,5 milioane de infecții ar putea fi prevenite.

La fel, OMS anticipează o majorare cu 10 la sută a cheltuielilor alocate pentru lupta cu infecția HIV, care în prezent se ridică la 23 de miliarde de dolari anual, astfel încât încă 9 milioane de persoane din țările în curs de dezvoltare să obțină acces la tratament.

Aceste date argumentează un set de recomandări care sugerează că persoanele infectate cu HIV au mai multe șanse dacă încep tratamentul înainte ca sistemul imunitar să cedeze. Drept exemplu, a fost invocat cazul unei fetițe din SUA născută cu HIV și care, pentru că a beneficiat de un tratament adecvat la doar 30 de ore după naștere, pare să se fi însănătoșit.  La începutul acestui an, medicii care au îngrijit-o au anunțat că în sângele ei nu mai e nici urmă de virus, chiar dacă fetița a încetat tratamentul de mai bine de un an.

HIV atacă sistemul imunitar prin distrugerea limfocitelor T, vitale în lupta contra infecțiilor. O persoană infectată cu HIV este diagnosticată cu SIDA atunci când numărul limfocitelor T coboară sub 200 dintr-o limită de 500-1.600, considerată normală. Recomandările OMS cer ca tratamentul să înceapă când numărul celulelor T a ajuns la 500.

Statisticile OMS arată că, la nivel mondial, peste 34 de milioane de persoane sunt infectate cu HIV.