Redactor: Natalia Savciuc

Are cinci ani și s-a născut cu autism. Asta însă nu o încurcă să ducă o viață normală, la fel ca și semenii de vârsta ei. Aleargă, cântă, dansează și pictează, toate astea împreună cu doctorul ei – Thula, o pisică terapeutică. Vorbim despre Iris Grace, o fetiță incredibil de talentată, care dezbate stereotipurile legate de persoanele născute cu maladii genetice, precum autismul.

Thula, care are aproape un an, este de rasă Maine Coon. Pisicile de această rasă sunt cunoscute ca fiind foarte inteligente și blânde. Deși încă este micuță, felina reușește să ajute pe Iris să-și controleze stările de nervozitate, caracteristice patologiei pe care o are aceasta. Caracterul blând și plin de compasiune al animalului este deosebit de important pentru Iris, spun medicii, dar și părinții fetiței.

„Thula a redus neliniștia de zi cu zi a lui Iris și o ajută să își păstreze calmul. Mai mult, ea o încurajază să fie mai socială. Iris vorbește mult cu Thula, folosind fraze mici, îi dă comenz animalului”, povestește mama lui Iris, Arabella Carter-Johnson, într-un interviu.

După lungi căutări a unui animal terapeutic pentru copilul lor, familia Carter-Johnson aproape a renunțat la această idee. Însă, după ce au avut în grjă o pisică în perioada Crăciunului, părinții lui Iris au observat că fetița găsește limbă comună cu pisicile, astfel s-au decis să adopte și ei o pisică, care să-i fie alături lui Iris.

„Indiferent de ce activitate facem, Thula este acolo și vrea să ajute și să se implice. Lucrul cu plastilina, pictura, plimbări cu bicicleta, iPad, puzzle-uri, desen, etc, în toate aceste activități pisica îi este alături lui Iris și îi oferă prietenia sa, iar eu o încurajez să interacționeze cu animalul. În ultima perioadă Iris a trecut printr-o etapă mai complicată, ura băile și spălatul pe cap, însă de când este Thula totul e mult mai simplu. Pisica intră în cadă, iar Iris mă lasă să o dau cu șampon și să o spăl”, amai maărturisit mama lui Iris.

Femeia mai povestește că de când fetița prietenește cu pisica se trezește mai veselă dimineață și este mult mai activă. Aceasta spune că medicii nu i-au recomandat să-i ia lui Iris animale de companie, dar după ce a citit mai multe povești pozitive, când animalele chiar îi influențează pozitiv pe copiii cu autism, s-a hotărât să adopte o pisică.

„Am mers cu Iris la terapie cu cai, dar ea nu era foarte entuziasmată. Apoi am încercat terapia cu câini. Ulterior însă am decis să luăm o pisică, deoarece am citit mai multe povești despre modul în care ele ajută copiii cu autism. Inițial însă, Iris nu părea să fie interesată de pisici. După asta mă gândeam să renunț, nu puteam să continuu să aduc diferite animale în acasă, nu era corect fațăd e animale, dar nici nu o ajuta pe Iris”, mărturisește Arabella Carter-Johnson, mama fetiței de cinci ani, bolnavă de autism.

După ce au avut în grijă pisica unor prietenid e familie, Iris totuși a găsit limbă comună cu pisicile, iar părinții s-au decia, în cele din urmă, să adopte un pisic. Thula nu este un anima terapeutică învățată, dar s-a adaptat treptat la toate cerințele copilului. Călătorește cu mașina și bicicleta fără probleme, poartă lesă, la fel ca un câine, scrie boredpanda.com.