Autor: Sorina Bujarov

Veste bună pentru pacienții care suferă de hipertensiune arterială. Începând cu 1 noiembrie, aceștia vor beneficia de medicamente compensate în proporție de 70 la sută și nu de 50% cum era până acum. Nu este însă vorba de toată gama de produse farmaceutice necesară acestei categorii de pacienți, ci doar de 11 preparate.

Ministerul Sănătății și Compania Naţională de Asigurări în Medicină au aprobat majorarea ratei de compensare pentru patru grupuri principale de medicamente antihipertensive. Este vorba despre următoarele preparate – diuretice, beta-blocanți, blocanți ai canalelor de calciu și medicamente active pe sistemul renina-angiotensina. Iată cu cât vor costa mai puțin medicamentele:

  • „Indapamidum” – comprimatele de 1.5mg vor costa mai ieftin cu 1 leu și 9 bani, iar capsulele de 2.5mg – cu 64 de bani mai puțin.  
  • „Spironolactonum” – comprimatele de 25 mg se compensează cu 1 leu și 12 bani, iar cele de 50mg – cu 1 leu și 48 de bani.
  • „Torasemidum” – comprimatele de 5 mg se compensează cu 69 de bani, iar cele de 10 mg – cu 1 leu și 23 de bani.
  • „Metoprololum” – comprimatele de 25 mg vor costa cu 25 de bani mai puțina, iar pentru cele de 50 mg prețul se reduce cu 48 de bani.  
  • „Bisoprololum” – comprimatele de 5 mg se compensează cu 77 de bani, iar cele de 10 mg – cu 2 lei și 4 bani.
  • „Amlodipinum” – comprimatele de 5 mg vor costa cu 92 de bani mai puțin, iar cele de 10 mg – cu 1 leu și 92 de bani mai ieftin.
  • „Verapamilum” – comprimatele de 40 mg se compensează cu 59 de bani, iar cele de 80 mg – cu 71 de bani.
  • „Enalaprilum”  - comprimatele de 2.5 mg se ieftinesc cu 88 de bani, cele de 5 mg – cu 59 de bani, cele de 10 mg – vor costa cu 59 de bani mai puțin, iar cele de 20 mg – 1 leu și 40 de bani mai puțin.
  • „Lisinoprilum” – comprimatele de 5 mg se compensează cu 91 de bani, cele de 10 mg – cu 1 leu și 36 de bani, iar comprimatele de 20 mg – cu 2 lei și 37 de bani.
  • „Ramiprilum” – comprimatele de 5 mg se compensează cu 98 de bani, iar cele de 10 mg – cu 1 leu și 99 de bani.
  • „Losatanum”  - comprimatele de 50 mg vor costa cu 1 leu și 71 de bani mai puțin.

Conform Protocolului Clinic Naţional „Hipertensiunea arterială la adult”, acestea sunt grupele esenţiale de medicamente utilizate pentru tratamentul antihipertensiv. Până acum preparatele erau compensate în proporție de 50 la sută, începând cu luna noiembrie însă acestea vor putea fi cumpărate cu o reducere de 70%. Potrivit Ministerului Sănătății, compensarea acestora în poporție de 70 la sută va fi valabilă și pentru anul 2016.

Amintim că  pentru anul 2015 Guvernul a decis să aloce suplimentar 135 de milioane de lei pentru medicamentele compensate. Lista preparatelor ar urma să fie extinsă de la 90 până la aproximativ 200 de titluri, lucru care nu s-a întâmplat până acum.

În prezent, din fondurile de asigurărirlor obligatorii de asistenţă medicală sunt compensate un număr de 87 de denumiri comune internaţionale de medicamente, dintre care 19 sunt destinate tratamentului maladiilor cardiovasculare. Precizăm că Organizația Mondială a Sănătății recomandă cel puțin 400 de tipuri de medicamente esențiale să fie incluse în lista medicamentelor compensate.

Potrivit datelor Centrului Naţional de Management în Sănătate, în 2014, în Republica Moldova erau înregistrate peste 570 de mii de persoane cu maladii ale aparatului circulator, dintre care mai mult de 461 de mii aveau boli hipertensive. 

 

 Articole relaționate:

Costul poliței medicale rămâne neschimbat, până la adoptarea Legii fondurilor de asigurare medicală pentru anul 2015 

Vom plăti mai mult pentru polița medicală

CNAM – cu obligații doar pe hârtie. Compania nu s-a sesizat niciodată atunci când pacienții au avut de suferit în urma actului medical. Aceasta transferă responsabilitatea către instituțiile medicale