Redactor: Elena Cioina

Un raport al Direcției franceze pentru concurență, consumatori și combaterea fraudelor constată numeroase nereguli în producerea țigărilor electronice.

Astfel, acestea nu sunt chiar atât de inofensive cum se credea până acum. Potrivit responsabililor, cercetarea efectuată încă în 2014, dar făcută publică în acest an, arată că majoritatea acumulatorilor țigărilor electronice conțin lichid periculos pentru sănătate.

Micile flaconașe reîncărcabile nu sunt de încredere, întrucât au fost depistate mai multe nereguli de etichetare și produse neconforme sau periculoase, scrie tempsreel.nouvelobs.com.

Astfel, cercetătorii au constatat că din cele 110 analize chimice efectuate, 90% sunt neconforme. Mai exact etichetele nu corespund compoziției produsului analizat, cum ar fi, de exemplu, cantitatea de nicotină.

Aproximativ 6 la sută dintre aceste flacoane au fost calificate drept periculoase, pentru că nu conțin avertizări și nici dispozitive de blocare pentru protecția copiilor.

█ E-cigaretts, doar în farmacii. Experții cer ca dispozivitul fără fum să fie ferit maxim posibil de ochi lumii 

Responsabilii au constatat, în urma investigațiilor, că din 14 modele de e-țigarete testate „13 au fost declarate necorespunzătoare, dintre care nouă erau periculoase. Acestea prezentau risc de electrocutare din cauza unor defecte de izolare”. De asemenea, direcția generală pentru concurență, consumatori și combaterea fraudelor a constatat că „au fost înregistrate peste 1.300 de convulsii din cauza neregulilor, iar peste 56 de mii de țigări electronice au fost retrase din comerț sau au primit avertizări de înlăturare a defectelor”.

Responsabilii direcției afirmă că reglementările sunt respectate de către producători, importatori, distribuitori, etc, doar în cazul în care aceștia sunt ținuți mereu în vizor. Din păcate, acest lucru nu este respectat de către toți. Pulmunologii avertizează, la rândul lor, că aceste țigarete electronice sunt chiar mai periculoase decât țigările tradiționale ieftine.

Mai mult, scrie „Les Echos”, Agenția de Sănătate Publică din Anglia, de pe lângă Ministerul Sănătății al Marii Britanii, a publicat o serie de recomandări în favoarea e-țigaretelor, menționând că 95 la sută dintre ele sunt mai puțin dăunătoare decât tutunul clasic.

 Ţigara electronică, de 15 ori mai toxică decât ţigările obișnuite. Fumătorii riscă să înghită formaldehidă în cantități enorme 

Între timp,  un  barometru al INPE publicat în luna februarie, arată că aproape trei milioane de francezi consumă țigări electronice, câte jumătate de zi, făcând din Franța cea mai mare piață europeană după numărul de consumatori de e-țigarete, depășind Anglia.

În 2014 piața franceză pentru țigările electronice a „cântărit” 395 de milioane de euro, dintre care două treimi sunt vânzări de acumulatoare cu lichid. Pe termen lung, experții prognozează o creștere medie de 8 la sută anual a consumului de țigări electronice, urmând ca vânzările să atingă 450 de milioane de euro până în 2018.

 

 Articole relaționate:

Din 2016, ţigările electronice vor fi reglementate ca și medicamentele 

Ţigările electronice şi narghileaua, în afara oricărui cadru legal