Autor: Irina Papuc

Lista serviciilor medicale ce pot fi obținute din contul poliței de asigurare obligatorie a fost completată cu peste 600 de poziții noi. Este vorba, în special, de investigații performante – de radiodiagnostic, imagistică medicală și diagnostic funcțional, dar și administrarea injecțiilor și perfuziilor. Un proiect de hotărâre în acest sens, pregătit de Ministerul Sănătății a fost acceptat astăzi de către Guvern.

Conform documentului un șir de servicii prestate în prezent contra plată vor deveni gratuite în scurt timp pentru cei asigurați. Astfel,  programul unic al asigurărilor obligatorii de asistență medicală a fost completat cu mai multe tipuri de investigații de înaltă performanță, cum sunt electroencefalografia computerizată, ecoencefalografia, ecografia ficatului, pancreasului, splinei, uterului și ovarelor, examenele ecografice ale glandei mamare, glandei tiroide, prostatei, precum și tomografia computerizată a creierului, toracelui, țesuturilor moi sau vertebrelor cervicale, etc. Unele investigații vor putea fi prescrise de medicii de familie, iar altele – de specialiștii de profil.

De asemenea, documentul stipulează anumite modificări la nivelul asistenței medicale primare. În acest sens, medicii de familie vor trebui să acorde asistență fie în cabinetele de proceduri, fie la domiciliu, inclusiv cu administrarea injecțiilor și a perfuziilor. La fel,  aceștia ar urma să presteze, la nivel de comunitate, servicii medicale persoanelor cu probleme de sănătate mintală, dar și pacienților cu tuberculoză care se tratează la domiciliu.

Proiectul de hotărâre de Guvern a fost votat astăzi în cadrul ședinței de lucru a Executivului.

 

Articole relaționate: