Autor: Sorina Bujarov       

După ce anul trecut Ministerul Sănătății a încercat fără succes să găsească un agent economic care să investească în serviciul radiologic de la Institutul Oncologic, deputații vin cu o nouă propunere în acest sens. Bolnavii de cancer din Republica Moldova ar putea fi tratați și în instituțiile medicale private. Propunerea vine din partea unui grup de deputați, care spun că aceasta ar aduce doar beneficii atât pentru pacient, cât și pentru întregul sistem de sănătate.

Inițiativa legislativă a fost înregistrată la Biroul Permanent al Parlamentului încă la sfârșitul lunii octombrie și este semnată de Adrian Candu, Oxana Domenti și Boris Golovin. Aceștia propun modificarea Legii ocrotirii sănătății, astfel încât pacienții cu cancer din Moldova să fie tratați nu doar la Instititul Oncologic, dar și în spitalele private din țară. Singura condiție impusă privaților pentru a putea presta servicii medicale destinate bolnavilor de cancer este deținerea licenței și a documentului de acreditare care permite prestarea serviciilor medicale.

 „Serviciile medicale de profilaxie, diagnostic, tratament și supraveghere în domeniul oncologic sunt acordate de către instituțiile medico-sanitare publice acreditate, instituțiile medico-sanitare private licențiate și acreditate”, se prevede în modificarea propusă de deputați. Altfel spus, dacă proiectul de lege va trece de Legislativ, spitalele private din țară vor putea să se îmbogățească inclusiv din banii pentru serviciile de profilaxie, diagnostic, tratament și supraveghere a bolnavilor cu maladii oncologice. Încă nu este clar dacă costul acestor servicii va rămâne același sau dacă pentru privați va fi stabilit un preț mai mare pentru cazul tratat. Cert este că banii pentru aceste servicii vor fi decontate din fondul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

 A treia încercare. Ministerul Sănătății caută compania care să investească 1 miliard de lei în serviciul de radioterapie, după ce Guvernul a adoptat o Hotărâre cu prevederi dubioase 

În Nota Informativă a documentului autorii proiectului argumentează necesitatea unei astfel de schimbări prin faptul că moldovenii au acces limitat la tratamentul maladiilor oncologice și că serviciile medicale prestate de Institutul Oncologic nu sunt la cel mai înalt nivel. În consecință, mulți cheltuie sume fabuloase pentru tratament în străinătate.

Se pare însă că nu doar interesele pacientului au stat la baza acestui document. În Nota Informativă, deputații care și-au pus semnătura pe document, mai dau de înțeles că modificarea este propusă și din cauză că în prezent privaților li s-ar încălca dreptul de a presta servicii medicale acestei categorii de pacienți, ceea ce nu ar fi corect, în opinia lor.

„Pacienților oncologici le este îngrădit dreptul de a beneficia de vreo alternativă în țară la alegerea instituției medico-sanitare și a medicului, iar instituțiilor medico-sanitare private le sunt create obstacole în a deveni participanți echitabili la procesul de tratament al acestor persoane”, se precizează în Nota Informativă a proiectului de lege privind modificarea Legii ocrotirii sănătății.

La capitolul beneficii, Domenti, Candu și Golovin mai enumeră – diminuarea fluxului pacienților moldoveni care aleg să se trateze peste hotare, sporirea calității  serviciilor destinate pacienților cu cancer, crearea noilor locuri de muncă și sporirea contribuțiilor la bugetul public din contul activității spitalelor private. Pentru a ne convinge de necesitatea acestei modificări, autorii mai spun că această practică este una răspândită în țările cu o economie dezvoltată. Despre ce consecințe ar genera o astfel de practică într-o țară cu venituri mici, precum este Moldova, autorii nu spun nimic.

 Statul, pregătit să intre în grațiile unui privat, numai ca acesta să investească în radioterapie. Bugetul CNAM este pus la bătaie

Am încercat să discutăm Oxana Domenti, unul dintre autorii proiectului de lege, aceasta însă nu a fost de găsit la telefon.

Amintim că începând cu 2013 Ministerul Sănătății a încercat de mai multe ori să dezvolte serviciul de radiologie prin Parteneriat Public-Privat, însă toate încercările s-au soldat cu eșec, pentru că niciun agent economic n-a fost interesat de ofertă. Într-un final, după mai multe modificări dubioase, Ministerul Sănătății a revocat anunțul privind înregistrarea ofertelor și a blocat totul. Potrivit ofertelor propuse de Minister, investitorul avea obligația de a renova, construi și echipa Institutul Oncologic în așa fel încât oamenii bolnavi de cancer să poată beneficia de serviciile de radioterapie de care au atâta nevoie pentru a supraviețui. 

Anterior ministrul Finanțelor, Anatol Arapu, a afirmat că serviciul de radioterapie ar urma să fie modernizat, iar valoarea investițiilor necesare ar fi de 1 miliard de lei. 

 

█ Articole relaționate:

Guvernul a trecut cu vederea un document dubios, care favorizează companiile ce vor investi in parteneriatul public privat in radioterapie. Statul i-a deschis calea spre buzunarul său cu bani 

Eșecurile Parteneriatelor Publice Private în sănătate. Bolnavii de cancer rămân cu promisiuni neîndeplinite 

Tarife noi în Catalogul unic de servicii medicale. Radioterapia, făcută cu aparataj de la privați, va costa mii de lei