Autor: Irina Miron

Trei persoane din raionul Soroca s-au infectat cu Antrax. Specialişti presupun că oamenii, care muncesc la o fermă din satul Vădeni, s-au îmbolnăvit de la una dintre bovine. Victimele au fost internate ieri la Spitalul de Boli Infecţioase din Capitală  „Toma Ciorbă”, iar una dintre ele, un bărbat de aproximativ patruzeci de ani, este în stare gravă în secţia de reanimare.

Medicii susţin că toate cele trei victime au o formă gravă a bolii – antrax cutanat. Prima persoană infectată s-a adresat la medic ieri cu o infecţie la gât. Starea bărbatului este extrem de gravă şi prezintă pericol pentru viaţă. Printre persoanele afectate se mai numără proprietarul fermei de bovine şi fiul acestuia. Starea de sănătate a celor doi este însă stabilă, spun medicii. „Fiecare va trebui să urmeze tratament intensiv un timp destul de îndelungat. În cazul primului pacient ar putea dura chiar şi o lună”, a spus Victor Deatişen, directorul Spitalului de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă”.

Potrivit directorului Centrului de Sănătate Publică din raionul Soroca, Tudor Mogureanu, cele trei persoane s-ar fi infectat cu antrax de la o bovină sacrificată, care ar fi luat virusul de la un alt animal bolnav. Carnea de vită a fost vândută unei ospătării, care ulterior, a ars cantitatea de carne rămasă după identificarea bolii. „Presupunem că un animal infectat cu antrax a fost îngropat, iar în urma ploilor sporii au ajuns la suprafață și s-au extins în iarbă. Acești spori pot rezista în pământ chiar și zece ani”, afirmă Mogureanu”. El spune că rezultatele probelor de laborator vor fi gata peste câteva zile.

Între timp, la ferma din Vădeni a fost instituită carantină, s-a făcut dezinfecţie, iar vacile urmează să fie vaccinate. Cele mai recente cazuri de antrax au fost înregistrate în 2010 şi 2012, tot în nordul ţării, la vite cornute. La ora difuzării știrii responsabilii de la Centrul Național de Sănătate Publică nu au fost de găsit pentru a ne oferi informații privind măsurile pe care urmează să le ia în legătură cu acest caz, dar și pentru prevenirea altora.