Redactor: Elena Cioina

Vestita companie britanică de medicamente Reckitt Benckiser a fost sancționată, pentru că ar fi păcălit consumatorii în cazul popularului analgezic Nurofen. Justiția din Australia i-a cerut să retragă de pe rafturile farmaciilor unele cutii din cauza publicității mincinoase. Ordonanța a fost făcută publică astăzi de către justiția australiană, relatează AFP, citată de Agerpres.

Consumatorii au fost păcăliți în cazul a patru produse concepute pentru a trata un anumit tip de durere, scrie The Independent. Fiecare dintre cele patru analgezice s-au dovedit a fi la fel.

Decizia survine în contextul în care, în luna martie, Comisia de Concurență și Consum a Australiei (ACCC) a sesizat justiția, denunțând faptul că Nurofen este vândut sub diferite ambalaje în funcție de tipul de probleme tratate, deși ingredientul activ rămâne mereu același.

„S-a dovedit că nici unul dintre cele patru produse nu este mai mult sau mai puțin eficient în tratarea unor simptome specifice,” a declarat judecătorul Justiție James în pledoaria lui.

█ Business care costă vieți. În farmaciile din țară urmau să ajungă medicamente periculoase

Curtea Federală a hotărât că multinaționala cu sediul în Marea Britanie se face vinovată de înșelăciune, prezentând Nurofen în ambalaje diferite care conțin același ingredient, și anume 342 miligrame de lizinat de ibuprofen.

În acest context, instanța a decis retragerea în termen de trei luni a cutiilor de Nurofen vândute pentru tratarea durerilor de spate, migrenelor sau durerilor menstruale.

Compania a negat ca a încercat în mod deliberat să inducă în eroare consumatorii, că ele sunt eficiente în tratarea diverselor afecțiuni, însă a adăugat că respectă decizia Curții Federale.

Un purtător de cuvânt al companiei a subliniat faptul că acest incident legat de Nurofen vizează doar Australia, și că toate produsele rămân disponibile în altă parte, fără modificări de ambalaj.

O audiere ulterioară va stabili cuantumul amenzii aplicate grupului britanic.

 Articole relaționate:

Moldovenii cumpără medicamente ca la piață. Doctorii eliberează rețete nevalide, iar farmaciștii închid ochii la aceste ilegalități 

Scandal cu învinuiri de malpraxis. Medicii au făcut operații de înlocuiri de șold cu implanturi meșterite din bucăți de la diferite dispozitive 

CAMPANIE// Un spital, implicat într-un proces de malpraxis, după ce din instituție au fost furate medicamente esențiale