Redactor: Parascovia Sula

În Statele Unite ale Americii, la fiecare 19 minute se naște un copil dependent de opioide. Cu toate acestea doctorii nu alertează serviciile sociale cu privire la condițiile în care sunt nevoiți să trăiască acești micuți.

Tory Schlier și-a sufocat copilul de șase săptămâni într-o dimineață, în mod accidental. În ședința de judecată, aceasta a spus în apărarea ei că s-a simțit „foarte speriată pentru că a adus pe lume o ființă neajutorată". Femeia, în vârstă de 20 de ani, a spus poliției că este confuză cu privire la moartea copilului. Ulterior, într-o scrisoare din închisoare, Schlier scria că are nevoie de ajutor. Pentru a scăpa de viciul de a consuma heroină i s-au prescris metamfetamină, Xanax și metadonă. Într-o declarație pe propria răspundere, ofițerul care a mers la casa femeii, pe 17 octombrie 2014, a declarat că mama a adormit peste bebeluș „astfel asfixiindu-l".

Ca și alți peste 130.000 de copii născuți în Statele Unite în ultimii zece ani, micuțul Brayden s-a născut într-o lume dependentă de droguri, moștenită de la părinți. O lege veche, de 12 ani, îndeamnă statul să ia măsuri pentru protecția copiilor, precum Brayden, după ce aceștia părăsesc maternitatea. Eforturi în această direcție însă nu se prea fac.

O anchetă realizată de Reuters spune că în SUA, o generație de copii se nasc într-o dependență tot mai mare de heroină și opioide. În primele trei săptămâni de viață, Brayden a suferit o formă de dependență de droguri a nou-născuților, numită Neonatal - sindrom de abstinență. El tremura și cerea mângâiere, își strângea mușchii și, uneori, inspira adânc. Când starea lui Brayden s-a îmbunătățit, Lehigh Valley Hospital l-a externat, împreună cu părinții. Medicii, însă, nu au reușit să anunțe responsabilii de la protecția copiilor că mama bebelușului este dependentă de droguri. În consecință, trei săptămâni mai târziu de la externare Brayden a murit.

„Acest copil nu a avut o șansă la viață", a declarat David Cummings, bunicul lui Brayden.

Din 2010 încoace, Reuters a identificat 110 de cazuri similare cu cel al lui Brayden. Este vorba de sugari și copii mici ale căror mame au folosit opioide în timpul sarcinii și care au murit. Aceste decese, însă, puteau fi prevenite.

Faptul că s-au născut dependenți de droguri nu înseamnă că acești copiii sunt condamnați la moarte. Toți bebelușii pot fi tratați pentru a putea fi externați în stare bună. Însă, problema constă în pregătirea slabă a părinților, care nu fac față îngrijirii corecte.

La fel ca Brayden, mai mult de 40 de copii au murit sufocați. Treisprezece au murit după ce au înghițit doze toxice de metadonă, heroină, oxicodonă sau alte opioide. În Oklahoma, un copil a murit după ce mama, dependentă de metamfetamină și opioide, a pus fetița de doar 10 zile într-o mașină de spălat împreună cu rufele murdare.

Aceste cazuri dovedesc încă o dată ceea ce declara președintele Barack Obama, că dependența de droguri a devenit „epidemia” SUA. Nu doar drogurile sunt de vină. Spun specialitșii, criza fiind alimentată și de faptul că americanii pot cumpăra foarte ușor analgezice, numite și heroină ieftină, în baza prescripțiilor medicale.

În 2003, când Congresul american a decis păstrarea copiilor în familii, adoptând Legea Safe, în SUA s-au născut aproximativ 5.000 de copii dependenți de droguri. Acest număr a crescut în mod dramatic în anii următori.

În 2013, Reuters a identificat mai mult de 27.000 de cazuri de nou-născuți diagnosticați ca fiind dependenți de droguri. Astfel, în medie,  la fiecare 19 minute un copil se naște dependent de opioide.

Legea federală cere statelor să protejeze acești copii, chiar dacă mamele sunt dependente de droguri. De asemenea, furnizorii de servicii medicale nu trebuie doar să trateze copii, dar să alerteze și autoritățile de protecție a copilului, astfel încât lucrătorii sociali să ofere siguranță nou-născutului, după ce a fost externat.

Prevederile federale sunt deseori ignorate și lasă mii de nou-născuți cu riscul de a muri. Jurnaliștii de la Reuters au constatat că cel puțin 36 de state din SUA nu raportează toate cazurile de nou-născuți dependenți de droguri, chiar dacă au legi sau politici în domeniu. În majoritatea cazurilor de decese, mama a fost principalul motiv care a dus la moartea copilului.

Un alt motiv pentru care copiii sunt neprotejați este că multe state nu cer personalului medical din spitale să raporteze cazurile despre nou-născuții dependenți de droguri, atunci când mama folosește metadonă, analgezice sau alte narcotice prescrise de medic.

În fiecare dintre cele 27.000 de cazuri de sindrom de abstinență neonatală diagnosticate în 2013, lucrătorii medicali știau foarte bine care este starea copiilor. Medicii specializați în astfel cazuri spun că această stare a nou-născutului se tratează. Un diagnostic stabilit corect în primele zile de viață ar trebui să servească drept un avertisment, spun ei.  Specialiștii mai afirmă că mii de astfel de copii și mamele lor nu sunt incluși în rapoartele serviciilor de protecție a copilului.

Reuters a putut stabili acest lucru, comparând numărul de nou-născuți diagnosticați în spitale și numărul de cazuri menționate de către autoritățile de stat de protecție a copiilor dependenți de droguri. Jurnaliștii au constatat că doar șapte state, din cele 50, urmăresc evoluția copiilor dependenți de droguri și tratarea lor. 

 

 Articole relaționate:

Ala Iațco, președintele Uniunii pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor: „Tinerii cred că lor nu li se poate întâmpla nimic grav și că starea de bine va dura la infinit. Nu este așa“  

Poate sau nu un cuplu, în care un partener este HIV-pozitiv, să aibă copii sănătoși. Ce reguli trebuie să respecte acestea. „În Moldova sunt multe astfel de cupluri” 

HIV devine mai agresiv. Virusul dezvoltă boala SIDA în doar trei ani de la infectare