Autor: Sorina Bujarov
Anul 2015 a fost unul bogat în încălcări admise de către persoanele cu funcții de răspundere în țara noastră. Potrivit raportului de activitate al Comisiei Naționale de Integritate, în ultimele 11 luni ale anului au fost comise peste 318 încălcări, dintre care puțin peste 20 se referă la încălcarea regimului juridic de declarare a veniturilor, admiterea unui conflict de interese sau a incompatibilității cu funcția publică de către specialiști din domeniul sănătății.
Șefi ai Centrelor de Sănătate, directori de spitale sau managerii altor instituții publice din domeniul ocrotirii sănătății se numără printre responsabilii care în acest an au admis încălcări grave. În cifre este vorba despre 22 de funcționari din domeniul medical, în cazul cărora, în urma controalelor efectuate de către ofițerii CNI, s-au constatat încălcări.
Printre cazurile de rezonanță din acest an figureză și numele lui Alexandru Roșioru, funcționarul de la Ministerul Sănătății, responsabil de e-Tranformare. Acesta a ajuns în atenția CNI din cauza averilor familiei disproporționate cu valoarea veniturilor. Roșioru ridica de la Ministerul Sănătății un salariu lunar de 5.000 de lei, însă conducea o mașină extrem de scumpă, pentru veniturile lui. Totodată, Roșioru a fost printre personajele-cheie în afacerea softului pentru medicii de familie, care a costat 1 milion de euro. Când a fost întrebat de unde are bani pentru mașini atît de scumpe și pentru un imobil a cărui valoare a trecut de 1 milion de lei, Roșioru a refuzat să răspundă. Acesta nu trecuse în declarația lui locul de muncă al soției, deși trebuia să o facă. În ultima sa declarație, însă, funcționarul a indicat sumele de bani și denumirea firmelor care au adus familiei venituri de invidiat. Printre acestea și controversata firmă „Caravita”, unde soția lui ese director financiar.
Un alt caz de rezonanță este cel al lui Vladimir Hotineanu. CNI a stabilit că chirurgul și deputatul Vladimir Hotineanu a încălcat regimul juridic al incompatibilităților, fiind concomitent deputat, șef de catedră și șef al unei reviste medicale.
Pe numele Silviei Volosatîi, fostă angajată a Ministerului Sănătății, de asemenea CNI a constatat încălcarea regimului juridic de declarare a veniturilor. Pe numele acesteia a fost deschis un dosar penal. Asta după ce CNI a constatat că Volosatîi nu a delarat 13 imobile și 13 conturi bancare care-i aparțin , dar și soțului ei. Volosatîi a comis ilegalitatea în 2012 și 2013, când nu a indicat în declaraţiile sale de venituri bunuri care valorează sume colosale. Mai mult, tot în acea perioadă aceasta a indicat date inexacte referitor la venitul obţinut la locul de muncă.
Victor Cernat, directorul Institutului Oncologic, Ștefan Gațcan – managerul Institutului Mamei și Copilului, Alexandru Coman, ex-directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale sunt doar câteva dintre responsabilii din sănătate pe numele cărora în acest an CNI a inițiat controale.
█ Articole relaționate: