Redactor: Ina Guţu

Ficatul este considerat de majoritatea medicilor naturiști un organ esențial. Acesta filtrează constant, detoxifiază, sintetizează și procesează o mare varietate de substanțe fiziologice. Fără o funcționare corectă și sănătoasă a ficatului, organismul poate ficopleșit de toxine, fapt ce va determina oboseli cronice, un sentiment general de boală sau chiar depresie, scrie sfatulmedicului.ro. Toxinele pot cauza, mai grav, și o serie de boli cornice, motiv pentru care dietele de detoxifiere sunt mai mult decât recomandate.

Iată câteva sucuri naturale de vară, care curăță eficient ficatul.

1. Suc de mere și avocado
Merele conțin o cantitate mare de fibre, substanțe nutritive eficiente în detoxifierea ficatului și a colonului. Avocado este bogat în acizi grași, cu rol important în reducerea colesterolului, curățarea vaselor sangvine, dar și a ficatului. Combinate, cele două fructe sunt de două ori mai eficiente.

2. Suc de pepene roșu
Pe lângă faptul că are foarte puține calorii, pepenele roșu conține apă în proporție de peste 90la sută. Este cunoscut faptul că apa este esențială în detoxifierea organismului, deci, implicit și a ficatului.

3. Limonada
Limonada este o băutură cu rol dublu pe timp de vară. Pe de o parte, te ajută să te răcorești, dar, în același timp acționează eficient asupra ficatului, curățându-l de toxine și grăsimi. Limonada pentru detoxifiere se prepară din lămâi proaspete, la care se adaugă miere. Câteva frunzulițe de mentă îi pot adăuga un plus de gust.

4. Suc de castraveți sau apă de castravetiâ
Castravetele are un conținut ridicat de apă, la care se adaugă minerale și vitamine. Acesta este folosit încă de pe timpuri străvechi la detoxifierea organismului. Pentru efecte puternice și rapide, poți alterna consumul de suc de castraveți cu cel de apă de castraveți, care se prepară din apă și felii tăiate din această legumă.

5. Suc de varză
Sucul de varză are, la vel, un rol dublu. Este excelent pentru detoxifierea ficatului, dar și pentru arderea kilogramelor în plus. Pe lângă varză, în acest suc se pot adăuga și alte ingrediente, ca țelina, sfecla roșie, morcovi sau castraveți.

O dietă cu suc natural pentru detoxifierea ficatului durează trei zile, timp în care se consumă doar suc natural de legume sau fructe. Pentru cei mai puțin rezistenți, este indicat să bea câte un pahar de suc înainte de fiecare masă, timp de o săptămână.

 

Articole relaţionate:

 Înlocuiți cafeina cu patru alimente care energizează organismul