Autor: Irina Papuc

Situație disperată pentru cei 60 de bolnavi de mucoviscidoză din Moldova, majoritatea cărora sunt copii. În cel mult o lună, ei vor rămâne fără medicamentele care îi mențin în viața. Medicii confirmă că stocurile s-au epuizat, însă autoritățile tărăgănează procedura de inițiere a unei noi licitații pentru produsele farmaceutice necesare acestora. În lipsa lor, plămânii celor bolnavi de această boală rară pot oricând ceda, din cauza densității crescute a secrețiilor mucoase, iar drept urmare, pacienții vor deceda.

Singura instituție care eliberează bolnavilor de mucuviscidoză sau, altfel zis, fibroză chistică antibioticele Colestin și Tobramicin este Centrul Mamei și Copilului. Acolo, însă, li s-a spus că unul dintre aceste medicamente, cel mai des folosit, deja nu mai este.

„Noi am prevăzut că s-ar putea întâmpla astfel și am scris mai multe scrisori la minister, de prin aprilie, ca să aflăm dacă a fost organizată o altă licitație. Am trimis două scrisori, însă n-am primit niciun răspuns de atunci. Acum Tobramicin (TOBI) nu mai este, iar până vor organiza o nouă licitație, până compania farmaceutică le va prepara, pentru că ei le fac doar la comandă, și până vor ajunge în țară, va trece cel puțin trei luni. Deja e prea târziu”, a declarat pentru Sănătate INFO Viorica Șubă, fondatoarea Asociației „Învingem fibroza chistică”.

Ea presupune că la mijloc ar putea sta interese financiare, deoarece aceste medicamentele sunt foarte scumpe – costul achizițiilor anuale ajunge la 5 milioane de lei.

Stocul de Tobramicin, epuizat

Svetlana Șciuca, specialista care are grijă de cei 60 de bolnavi de fibroză chistică înregistrați oficial în Republica Moldova, spune că, într-adevăr, stocul de Tobramicin a fost epuizat. „Le-am eliberat bolnavilor ultimele medicamente, care sunt suficiente pentru o lună. Colestin mai avem pentru jumătate de an. Am solicitat Ministerului să reînnoiască stocul. Ultima scrisoare am trimis-o pe data de 22 iunie”, afirmă ea, precizând că nu a primit, încă, niciun răspuns de la Ministerul Sănătății.

 Nici eforturile noastre de a obține o explicație de la Ministerul Sănătății noastre nu au avut șanse de succes.

Medicamentul se fabrică doar în SUA

Reprezentanții firmei care a înregistrat Tobramicinul în Republica Moldova și care s-a ocupat de achiziționarea acestuia anul trecut ne-au declarat că au încercat, la rândul lor, să afle când va fi anunțată o nouă licitație, pentru a se putea înscrie, dar n-au obținut nimic. Ei spun că, dacă procedura va fi inițiată acum, atunci antibioticul va ajunge în Moldova, cel devreme, în octombrie sau chiar noiembrie, iar asta înseamnă trei luni fără un medicament vital. „De la Compania Națională de Asigurări în Medicină ni s-a spus că nu au bani, dar că vor găsi. Tombramicinul se prepară doar în Statele Unite și numai la comandă”, a precizat Diana Ozarciuc, responsabilă la compania distribuitoare de produse farmaceutice.

Procedură anevoioasă

Procedura de achiziții publice este, într-adevăr, dificilă, fapt confirmat de vicedirectorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Mihail Lupu. „Agentul economic trebuie mai întâi să prezinte documentele pentru participarea la licitație Agenției de Achiziții Publice. Durează cam 15 zile. Ulterior, are loc pregătirea ofertelor, dacă pragul valoric al ofertei depășește 2,5 milioane de lei, atunci va dura nu mai puțin de 40 de zile. Apoi are loc deschiderea și evaluarea ofertelor, examinarea dosarelor, darea de seamă la Agenție. Și aici va dura aproape 20 de zile. Livrarea deja se face în funcție de condițiile stabilite de către cele două părți în contract”, a precizat Lupu.  

Fibroza chistica este o boală genetică în care secrețiile mucoase ale organismului au consistență crescută, sunt uscate și aderente. Mucusul, asemănător lipiciului se întărește, afectând mai multe organe, în special plămânii și pancreasul. Bolnavii de fibroză chistică manifestă probleme respiratorii, nutritive sau digestive, în ceea ce privește creșterea și dezvoltarea. Această boală este incurabilă și evoluează în timp.

Durata medie de viată, însă, a celor care suferă de fibroză chistică a crescut constant în ultimele câteva decenii, ajungând astăzi la aproximativ 40 de ani.