Autor: Sorina Bujarov

Compania Națională de Asigurări în Medicină a încheiat anul fără datorii la spitale. Asta după ce Ministerul Finanțelor a reușit să transfere, spre sfârșit de an, mai mult de jumătate din suma pe care o datora instituției. Banii însă nu au fost suficienți pentru a lichida toate restanțele Companiei față de spitalele din țară, astfel că o parte din datorii au fost plătite din Fondul de Rezervă al CNAM.

Din cauza imposibilității Ministerului Finanțelor de a transfera banii către CNAM pentru categoriile de persoane asigurate de către Guvern, pe parcursul anului Compania de Asigurări a acumulat peste 450 de milioane de lei datorii față de instituțiile medicale din țară. Săptămâna trecută însă aceste datorii s-au redus în jumătate, ajungând la aproximativ 200 de milioane de lei. Asta după ce instituția a reușit să achite o parte din restanțe cu banii transferați de Ministerul Finanțelor – 360 de milioane de lei, din cele 551 de milioane pe care le datora. Pentru a încheia totuși anul fără datorii, CNAM a plătit o parte din datoriile față de spitale din banii Fondului de Rezervă.

 „Pe 31 decembrie domnul Vasile Pascal ne-a informat că CNAM a achitat integral toate datoriile față instituțiile medicale din țară. Au folosit inclusiv și bani din Fondul de Rezervă și s-au descurcat, într-un final. Ministerul Finanțelor a rămas dator Companiei doar cu 121 de milioane de lei”, a precizat pentru Sănătate INFO, Valentina Stratan, membru al Comisiei Potrivit membrilor Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie.  

Precizăm că în acest an CNAM s-a pomenit cu datorii colosale față de spitale. Asta deși, informează Serviciului Fiscal, acumulările în bugetul Fondului de asigurări obligatorii de asistență medicală s-a majorat cu 20% față de anul precedent. În total, încasările la FAOAM au fost de 101,3 %. 

Amintim că în 2015 Parlamentul a operat modificări la două legi existente care interzic reducerea finanțării în sectorul de sănătate pe parcursul anului, precum și operarea transferurilor cu întârziere. Este vorba despre Legea finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale și Legea bugetului de stat. Cu toate acestea, Ministerul Finanțelor a încălcat conștient aceste legi refuzând să transfere banii predestinați pentru plata poliței medicale pentru categoriile de persoane asigurate de Guvern.

 

█ Articole relaționate:

Costul poliței medicale rămâne neschimbat, până la adoptarea Legii fondurilor de asigurare medicală pentru anul 2015 

Vom plăti mai mult pentru polița medicală

CNAM – cu obligații doar pe hârtie. Compania nu s-a sesizat niciodată atunci când pacienții au avut de suferit în urma actului medical. Aceasta transferă responsabilitatea către instituțiile medicale