Redactor: Parascovia Sula

Reglementatorii de medicamente din Marea Britanie au oferit, în premieră, licență unui brand de ţigări electronice, deschizând astfel ușa pentru ca acestea să fie prescrise de medici persoanelor care vor să se lase de fumat. Doctorii avertizează însă că acestea nu sunt mai sigure decât țigările clasice.

Țigările electronice au fost licențiate mai întâi în Marea Britanie de către Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Produselor de Îngrijire Medicală, ceea ce oferă posibilitate Serviciului Național de Sănătate din Anglia să le prescrie drept medicamente.

Licența a fost oferită producătorului „British American Tobacco” pentru dispozitivul electronic „e-voke”. Documentul îi va permite companiei să vândă țigările electronice ca alternativă pentru doritorii ce vor să se lase de fumat.

█  Ţigările electronice şi narghileaua, în afara oricărui cadru legal 

Deși teoriile și dovezile cu privire la siguranța acestor dispozitive care emană vapori fluizi de nicotina cu un acumulator electronic  sunt diferite, doctorii ar putea să le prescrie fumătorilor pentru a-i distrage de la țigările tradiționale.

Un urtător de cuvânt al British American Tobacco spune că licența a fost acordată de către Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Produselor de Îngrijire Medicală pentru țigara electronică reîncărcabilă, „e-voke”. Aceasta utilizează cartușe care conțin un grad de nicotină farmaceutic, iar acum comercializarea acestei țigări este revizuită.”

În urma unor experimente, după extragerea fumului din țigările electronice și folosirea lui pentru tratamentul celulelor umane în laborator, cercetătorii de la Universitatea din California au publicat un studiu care spune că fumul țigărilor electronice nu este mai sigur pentru sănătate ca ce al țigărilor obișnuite.

Ei au descoperit că vaporii din această țigară duc la schimbări în ADN-ul corpului, ceea ce ar putea provoca și cancer.

De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății și oamenii de știință de la Școala de Igienă și Medicină Tropicală și de la Universitatea din Liverpool și-au manifestat îngrijorarea cu privire la siguranța acestor țigări, deși, anul trecut, Centrul de Sănătate Publică din Anglia a sugerat fumătorilor să treacă de la țigări obișnuite la cele electronice, deoarece ar fi mai eficiente.

█ Fumatul interzis în cluburi și restaurante

Dr. Tim Ballard, vice-președinte al Royal College pentru medicii generalisti, a cerut să fie efectuare mai multe cercetări înainte ca aceste țigări să fie prescrise de către Serviciul Național de Sănătate din Anglia.

„Poate fi un loc pentru prescrierea țigărilor electronice, ca parte a unui program de renunțare a fumatului, dar medicii trebuie să fie mai atenți să nu le prescrie până nu sunt siguri de eficacitatea lor.”

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate de la Londra a declarat pentru The Telegraph  că: „Cel mai bun lucru pe care îl poate face un fumător pentru sănătatea lui este sa renunțe la fumat. Noi vom duce evidența tuturor schimbărilor”, a concluzionat acesta.

 

 Articole relaționate:

E-cigaretts, doar în farmacii. Experții cer ca dispozivitul fără fum să fie ferit maxim posibil de ochi lumii 

Din 2016, ţigările electronice vor fi reglementate ca și medicamentele 

Ţigările electronice şi narghileaua, în afara oricărui cadru legal