Sveatoslav Mihalache, doctor în economie

Atunci când există un buget provizoriu, riscul cel mai mare este că poate fi modificat. E bine când se adaugă bani, dar la fel ar putea să și să se taie din el. Totodată, cele 500 de milioane de lei care se dau în plus față de anul trecut pentru sectorul de sănătate sunt nesemnificative, în condițiile devalorizării leului, iar moneda națională cu siguranţă se va deprecia. Prin urmare se vor scumpi medicamentele și consumabilele.

În aceste condiții, managerii instituțiilor medicale nu pot și nici nu trebuie să-și facă planuri pentru un an întreg, pentru că e riscant. Ei trebuie să-și planifice cele mai importante cheltuieli, pentru că nu se știe când va fi aprobat bugetul și nu se știe se vor adăuga bani în el sau se vor tăia. Deci, trebuie să fie foarte precauți cum își programează cheltuielile.

În plus, în 2016 noi vom simți o criză economică, financiară și socială și mai mare decât în 2015, pentru nu s-a făcut nimic din 2011 și până acum . Nu există reforme structurale și s-a mai și furat un miliard de dolari. În afară de asta, sistemul fiscal nu lucrează eficient. Pe unii agenți economici îi stimulează, iar pe alții îi presează. Acest lucru afectează foarte mult acumulările la buget. În 2016 vom avea un buget de stat auster și chiar și cele cinci miliarde destinate sectorului sănătății vor fi greu de acumulat. Ar trebui să își planifice cheltuieli doar pentru a plăti întreținerea, să cumpere medicamente și să aibă grijă de pacienții grav-bolnavi.