Redactor: Ina Guțu

Cei care vor să evite demența, odată cu înaintarea în vârstă, ar trebui să depună din tinerețe un efort intelectual. Asta este concluzia unui grup de cercetători americani, care sugerează că cititul și scrisul reduc riscul unor boli mintale, la bătrânețe.

Studiul realizat de oamenii de știință americani, publicat recent în revista de specialitate Neurology, adaugă greutate ideii că demența este determinată de stilul de viață, scrie BBC.

Cercetarea a cuprins 294 de persoane, cu vârsta de peste 55 de ani, cărora le-au fost testate capacitățile de a memoriza și gândi, timp de aproximativ șase ani, până la data decesului. Participanții au fost, de asemenea, întrebați, cât de des în copilărie, adolescență, mai apoi, dar și în ultimii ani de viață au citit cărți, au scris scrisori și s-au implicat în alte activități intelectuale.

După moarte, creierul acestora a fost examinat pentru a depista o eventuală predispoziție pentru demență, cum ar fi leziunile cerebrale.

Savanții au constat că procesul de declin cognitiv era cu 15 % mai lent în cazul persoanelor care au avut o viață activă din punct de vedere intelectual.

Demența este o boala mintală care se manifestă, inițial, prin probleme de memorie,  iar ulterior afectează progresiv unele părți ale creierului, producând dificultăți în activitățile uzuale, de zi cu zi, dificultăți de comunicare, schimbări de dispoziție, raționament sau de personalitate. Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății,  aproape 36  de milioane de persoane, la nivel mondial, sunt afectate în prezent de demență. Incidența acestei boli în Europa de Est a fost, în 2010, de 1,87 milioane de persoane, adică 4,8 la sută din populația trecută 60 de ani, și se așteaptă ca în 2030 să ajungă la 2,36 de milioane de est-europeni, potrivit  ziare.com. 

 

Articole relaționate:

Un virus obișnuit ar putea fi responsabil de apariția bolii Alzheimer

Pensionarea dăunează sănătății

Tehnologii de domeniul SF în medicina cerebrală. Cercetătorii americani testează un implant în creier, care va restabili memoria pacienților