Accidentul vascular cerebral (AVC) este o afecțiune gravă, care apare atunci când vasul care alimentează creierul cu sânge, se sparge sau este blocat de un cheag. În consecință, partea corpului controlată de zona afectată a creierului nu mai poate funcționa adecvat.

Dacă, de exemplu, accidentul vascular afectează partea dreaptă a creierului, pot fi afectate mișcările și senzațiile, iar dacă este vorba de partea stângă a creierului, este afectată vorbirea și pronunția.

Din păcate această maladie este diagnosticată tot mai frecvent în ultimii ani, inclusiv printre tineri. Statisticile arată că la fiecare cinci minute, o persoană din lume suferă un atac cerebral. În 90 la sută din cazuri de vină este hipertensiunea arterială şi fumatul.

Semnele atacurilor cerebrale nu sunt întotdeauna ușor de depistat. De exemplu, victima acuză amorțeală sau lipsa de vlagă subită la nivelul feței, brațului sau piciorului, adesea în aceeași parte a corpului. Uneori, victima poate deveni brusc confuză sau nu mai poate vorbi sau susține o conversație cu ușurință. Alte victime au tulburări de vedere, acuză amețeală sau nu-și mai pot menține echilibrul. Altele au o durere de cap bruscă.

Pentru a recunoaște un eventual atac cerebral, utilizați algoritmul FBVT- Față, Braț, Vorbire, Timp.

Citiți materialul integral pe Sanoteca.md, un ghid complet în sănătate, conceput și dezvoltat de Platforma E-Sănătate.MD.