Autor: Sorina Bujarov
Mai multe medicamente de producție chineză au fost retrase de pe piața farmaceutică din Republica Moldova. Asta pentru că preparatele nu au fost testate la indicii de calitate, așa cum prevede legea. Potrivit Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Ministerul Sănătății a suspendat certificatele de înregistrare a patru medicamente, după ce Centrul Național Anticorupție a venit cu o sesizare în acest sens.
Este vorba despre preparatele Amoxicilină (0.5g), Amoxicilină (1g), Ampicilină (0.5g), Ampicilină (1g) produse de North China Pharmaceutical. Certificatul de înregistrare a fost suspendat și în cazul următoarelor medicamente: Ceftadizim – de (0.5g), (1g) și (2g), Ceftriaxon de (0.5g), (1g) și (2g) prodese de NCPC Hebei Huamin Pharmaceutical din China. Potrivit datelor AMDM, preparatele în cauză erau înregistrate în țara noastră de câteva luni, mai exact – din iunie 2015.
Ministerul Sănătății a suspendat certificatul de înregistrare a preparatelor – document ce legalizează vânzarea medicamentelor în țara noastră, după o sesizare venită din partea CNA. Ofițerii anticorupție anunțau că cele patru tipuri de medicamente au fost înregistrate în Nonmenclatorul de Stat al Medicamentelor, fără ca să fie efectuate analiza indicilor de calitate în laborator, așa cum prevede legislația națională. Sesizarea celor de la CNA a fost înaintată încă la mijlocul lunii octombrie, iar suspendarea comercializării medicamentelor a fost făcută la începutul lunii decembrie 2015.
La modul practic, asta înseamnă că medicamentele produse de companii farmaceutice din China nu pot fi importate în țară și nici utilizate în scopuri medicale, loturile disponibile în farmaciile din țară fiinde retrase din vânzare.
Notă:
- Amoxicilină – antibiotic utilizat în cazul infecțiilor aparatului respirator;
- Ampicilină – antibiotic utilizat în cazul infecțiilor cu germeni sensibili, precum otite, infecții uro-genitale, infecții ORL, infecții ale aparatului digestiv, etc
- Ceftadizin – antibiotic utilizat în cazul infecțiilor pielii, infecții ale tractului urinar, infecții osoase și articulare, ginecologice, infecții intra-abdominale,etc, cauzate de tulpini susceptibile ale unor germeni patogeni.
- Ceftriaxon - medicament utilizat în tratamentul infecțiilor severe cauzate de bacterii sensibile la cefalosporina – infecții ale tractului urinar; septicemii; meningite; infecții abdominale, osteite și artrite, etc. Medicamentul este utilizat inclusiv profilactic înaintea operațiilor și în tratamentul infecțiilor postoperatorii, dar și a pacienților compromiși imunologic.
█ Articole relaționate: