Autor: Parascovia Sula

Tratamentul bolnavilor moldoveni cu insuficiență renală trece la standarde noi. Zilele trecute la Chișinău a fost deschis un Centru de Excelență în Dializă dotat cu echipamente și condiții moderne. Pentru țara noastră este o premieră, având în vedere că cele șapte secţii dislocate în Capitală și în câteva raioane, nu au mai văzut condiții noi de zeci de ani. Centrul de la Spitalul Clinic Republican este primul inaugurat în cadrul unui proiect de parteneriat public-privat pentru servicii de dializă, semnat între Ministerul Sănătății și consorţiul german B.Braun & BB-Hämodialyse, reprezentat în R. Moldova de compania BB-Dializa.

Pacienți tratați în condiții excelente

La modul practic, primii pacienți cu insuficiență renală au pășit pragul instituției medicale încă pe patru ianuarie. Astfel, în primele zece zile ale anului 109 pacienți cu probleme renale au reușit să beneficiezede servicii de dializă modernizate.

Cei cu care am discutat s-au arătat încântați de asistența medicală primită. Ei spun că serviciul este organizat ca la carte. Până și consiliere psihologică li se face, în timpul şedinţei de dializă li se dă mâncare, iar cheltuielile pentru transport este compensat de companie la începutul lunii pentru luna precedentă.

Vladimir Petrici are 56 de ani. El suferă de insuficiență renală de cinci ani. Până acum își făcea procedurile de dializăla Spitalul Clinic Republican, în secţia de dializă şi transplant renal. De când vine la Centrul de Dializă, pacientul spune că se simte mult mai bine. Asta chiar dacă e nevoit să facă naveta de două sau trei ori pe săptămână, tocmai din satul Crasnoarmeiscoe, raionul Hâncești. „Sunt bine, mulțumesc. Aici e cu mult mai plăcut. Ne asigură cu toate cele necesare. Primim medicamente, mâncare, toate comoditățile”, ne-a mărturisit pacientul.

„Îmi place, mă simt foarte bine. Aici sunt aparate noi. Îmi place totul, mai ales cum suntem tratați”, ne-a povestit Andrei Lazăr, un alt pacient dependent de dializă deja de trei ani.

Pe un alt pat am găsit-o pe Elena, o tânără dedoar 28 de ani, care de șase ani se suferă de insuficiență renală. „Aici, evident, este bine, cu mult mai bine ca în centrul unde mă tratam anterior. Este frumos și avem mai multe comodități pentru noi, decât înainte. Personalul ne deservește la maximum”, ne-a spus femeia.

Centrul nou de dializă se află în sediul Spitalului Clinic Republican. El are trei nivele, se întinde pe o suprafață de aproape 2 mii de m2 și poate oferi servicii medicale pentru 430 de pacienți dependenți de dializă.

Ne punem speranțe mari în parteneriate

„Avem aproape 500 de pacienți care sunt dependenți de serviciul de dializă. Ne propunem pe parcursul acestui an și în viitor să dezvoltăm parteneriatul în continuare pentru a asigura pe toată lumea care are nevoie de aceste servicii. Ne punem speranțe mari în tot ce înseamnă acest parteneriat și ne dorim foarte mult ca prin acest parteneriat să demonstrăm că PPP-urile în sănătate își au rostul. Pentru autorități a fost important să rezolvăm câteva probleme: problema accesului la servicii, problema  calității serviciului de dializă și asigurarea tuturor cetățenilor care au nevoie de dializă cu aceste servicii”, a declarat la deschidere ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Deocamdată, Centrul de Excelență în Dializă dispune de 48 de aparate de ultimă generație, dar până la finele anului compania promite să mai instaleze 16 echipamente. Centrul are 31 de angajați, în mare parte medici, asistenți medicali, psihologi, etc.Aparatele pentru dializă, oferite de compania B.Braun, în comparație cu alte echipamente existente, pot determina în timp real dacă organismul pacientului s-a curățat bine de toxine, spune Petru Cepoida, directorul medical al Centrului de Excelență în Dializă. 

„Aparatele folosite la dializă sunt cele mai noi, sunt de generația a cincea. Cele care s-au folosit până acum sunt de generația a patra și sunt depășite. Echipamentele noastre sunt create după un concept nou. Există posibilitatea de a opera manual și de a modifica mai mulți parametri chiar în timpul procedurii de dializă. Spre exemplu, putem schimba aciditatea concentratului. Aceste operațiuni ne permit ca procedura de dializă să fie personalizată pentru pacient. Un alt lucru important este faptul că soluțiile care ajută la normalizarea acidității, prin care se elimină toxinele, sunt standardizate.”, explică specialistul. De asemenea, la sfârșitul fiecărei proceduri de dializă poate fi determinat indicele de calitate al procedurii, pe când cu alte aparate e nevoie de analize suplimentare.

„Indicele de calitate ne ajută să determinăm la care dintre pacienți dializa a fost eficientă sau mai puțin eficientă. De asemenea, mai avem, în premieră, filtre speciale, care conțin membrane semipermiabile prin care se efectuează dializa”, a adăugat Petru Cepoida.

Procedurile de dializă sunt gratuite

În mare parte, pacienții trebuie să se prezinte la ședințele de dializă de trei ori pe săptămână. Acestea durează în jur de patru ore. Costurile procedurilor de dializă sunt acoperite în totalitate de către Compania Națională de Asigurări Medicale.

Până la sfârșitul acestui an compania BB-Dializa promite deschiderea a încă două centre de acest gen, în nordul și sudul țării, la Bălți și la Cahul.

„Următoarele centre vor apărea spre sfârșitul anului 2016. Vorbim de Nord, Sud și cred că vom mai deschide un centru în Chișinău. Acestea vor fi mai mici, cu o capacitate de a deservi fiecare aproximativ 100 de pacienți”, a declarat Dmitri Onufreiciuc, administratorul companiei BB-Dializa.

Crearea acestor servicii sunt importante pentru bolnavi, deoarece numărul lor este în creștere, iar aparatele necesare pentru dializă sunt insuficiente, mai spune Dmitri Onufreiciuc, administratorul companiei. Pentru renovarea și modernizarea lui, firma spune că a investit peste 2 milioane de euro.

Prezent la eveniment, directorul B. Braun Avitum România, Gheorghe Bulat a menționat că Centrul deschis în Moldova este un proiect de succes şi oferă pacientului același standarde de tratament precum cele din Europa.

În prezent, în Moldova servicii de hemodializă prestează șapte instituții medicale - Spitalul Clinic Republican, Institutul Mamei şi Copilului, Spitalul de Urgență, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, Spitalul din Bălţi și spitalele raionale Cahul şi Comrat. Acestea însă reușesc să acopere doar jumătate dintre pacienții care au nevoie de dializă.  În total, în prezent aproximativ 490 de moldoveni beneficiază de dializă. Specialiștii spun însă că numărul celor care au nevoie de această procedură este de trei ori mai mare. În Moldova, compania BB-Dializa promite să-și extindă serviciile la nivel național și să investească aproximativ 15 milioane de euro.