Pentru un om care îmbătrânește este un lucru normal să își piardă puțin câte puțin memoria. Însă cum putem deosebi semnele unei îmbătrâniri normale față de simptomele maladiei Alzheimer – boala care se manifestă și ea prin pierderea memoriei? Medicii spun că aceste două lucruri pot fi deosebite, doar că trebuie să fim atenți la anumite semne.
În primul rând pacientul trebuie să știe că boala Alzheimer nu trebuie să fie privită ca o îmbătrânire normală, afirmă Heather Snyder, director medical și științific la Asociația Alzheimer din SUA. În termeni medicali, Alzheimer este un tip de demență – un termen utilizat atunci când o persoană dezvoltă probleme cognitive, ca urmare a acumulării în exces a unui anumit tip de proteină.
Îmbătrânirea normală vs boala Alzheimer
Cel mai frecvent simptom al maladiei Alzheimer, explică specialiștii, este că bolnavul nu își poate aminti anumite lucruri, în special informațiile noi asimilate, spre exemplu cele mai recente întâlniri. Și oamenii sănătoși înaintați în vârstă se pot confrunta cu aceeași problemă. Diferența dintre aceștia și bolnavii cu Alzheimer este că ei își pot aminti, într-un final, ceea ce au uitat. Asta dacă depun un mic efort.
„Bolnavii de Alzheimer nu își vor mai aminti lucrurile pe care le-au uitat. Chiar dacă familia încearcă să ajute pacientul să își aducă aminte unele lucruri, acest lucru nu se va întâmpla. Aceasta este o informație pierdută pentru bolnavi. Ei nu o vor mai recupera niciodată”, explică medicul Heather Snyder.
Citiți materialul integral pe Sanoteca.md, un ghid complet în sănătate, conceput și dezvoltat de Platforma E-Sănătate.MD.