Redactor: Ina Guțu

Tulpina noului virus al gripei aviare, H7N9, are abilitatea de a se infiltra cu egală ușurință atât în organismele păsărilor, cât și în cele ale mamiferelor. Acesta este motivul care determină repeziciunea cu care se răspândește această maladie, potrivit rezultatelor unei cercetări realizate de un grup de cercetători chinezi.

Ei au constat că anume această abilitate deosebește noul virus de predecesorii săi – H5N1, care se prindea mai ușor de receptorii din celule aviare, sau H1N1, care se atașa mai strâns de celulele umane.

Modificările genetice suferite de noul virus îl fac cu atât mai periculos, cu cât, spre deosebire de formele anterioare, l-ar putea face capabil să se transmită direct de la om la om. Dovezi în acest sens, însă, deocamdată nu există, recunosc savanții.

Noua tulpină se dezvoltă foarte bine în țesutul pulmonar, dar nu și în trahee, unde ar putea ajunge cu ușurință ca rezultat al strănutului unei persoane infectate. Dacă H7N9 se va adapta și în căile respiratorii, atunci răspândirea incontrolabilă a virusului devine inevitabilă, avertizează oamenii de știință chinezi. Și mai grav este că, potrivit rezultatelor acestui studiu, oamenii nu au dezvoltat încă imunitate împotriva acestui virus, ceea ce sporește riscul unei pandemii, care nu trebui ignorat, insistă ei.

Primele cazuri de infectare cu virusul H7N9 s-au înregistrat în China, în februarie, de când 132 de persoane au fost depistate pozitive. 39 dintre acești oameni au murit. Acțiunile autorităților sanitare chineze, care au interzis complet comercializarea cărnii de pasăre în Shanghai, au avut probabil o anumită contribuție în stoparea răspândirii acestui virus, scriu jurnaliștii de la Fox News. Ultimul caz de contaminare cu H7N9 a  fost înregistrat în mai. 

 

Citește la aceeași temă: