Redactor: Ina Guțu

Administrarea antibioticelor la copiii foarte mici creşte cu 40 la sută riscul ca aceștia să dezvolte diverse alergii.  Un studiu recent, publicat în Jurnalul Britanic de Dermatologie, arată că micuţii care se îmbolnăvesc cel mai des de dermatite neinfecţioase au fost trataţi cu antibiotice în primul an din viaţă, scrie Medical News Today. Potrivit cercetării fiecare tratament cu antibiotice creşte riscul de îmbolnăvire cu 7 %. Totodată antibioticele luate de către mame, înainte de naşterea bebeluşilor, nu au un rol în dezvoltarea eczemelor, se mai arată în cercetare. La baza studiului a stat analiza datelor altor 20 de cercetări efectuate pe copii şi tineri, cu vârsta până la 25 de ani.

Una dintre explicaţiile potenţiale poate fi faptul că antibioticele modifică microflora intestinală a copiilor, iar acest lucru afectează la rându-i sistemul imunitar al organismului, care permite dezvoltarea alergiilor, este de părere profesorul Teresa Tsakok, unul dintre autorii studiului. Oamenii de ştiinţă sugerează că datele nu sunt concludente, iar părinţii nu ar trebui să evite tratamentul cu antibiotice în cazul în care a fost prescris de medici. Potrivit lor, cercetarea oferă doar o imagine asupra cauzelor posibile ce duc la dezvoltarea eczemelor, menite să ghideze practica medicală.

Eczema este o dermatită neinfecțioasă care poate apărea oriunde pe corp. Ea poate fi caracterizată prin inflamarea pielii cauzată de diferite iritaţii. Cea mai întâlnită formă este dermatita atopică. Aceasta afectează 7 copii din 100. În 60% din cazuri, aceasta debutează în primul an de viaţă, dar niciodată înainte de vârsta de 3 luni. Eczemele sau dermatitele sunt cele mai răspândite boli de piele. Peste 80% din ele apar la copii de până la 5 ani, potrivit Medical News Today. 

 

Articole relaționate:

Care sunt cele mai dese erori comise de părinți atunci când vine vorba de sănătatea copiilor

Ce trebuie să faci ca bebelușul tău să nu devină supraponderal

Nașterile prin cezariană cresc riscul de obezitate la copii

Viața în incubator sau ce șanse de a trăi au copiii născuți sub o mie de grame. Anual, 2.000 de copii „se grăbesc” să vină pe lume

Au pecetea de invalid, dar de fapt sunt copii care suferă de autism. Este soarta a zeci de micuți ignorați de autorități și diagnosticați cu retard mintal