Ludmila Goma, doctor în economie, conferențiar universitar catedra Economie, management şi psihopedagogie USMF „Nicolae Testemițanu”

Potrivit Ministerului Sănătății, mecanismul actual de salarizare este complicat în administrare. Mulţimea de sporuri şi suplimente stabilite la salariu nu reflectă calitatea şi volumul de lucru îndeplinit în realitate, nu pune în evidenţă competenţa şi abilităţile personale şi nu contribuie la motivarea personalului. Ca alternativă la mecanismul actual de salarizare se propune o nouă formulă. După părerea Ministerului Sănătății, condițiile de salarizare noi pentru angajații din instituțiile medico-sanitare publice, încadrate în sistemul asigurărilor obligatorii de asistență medicală, vor fi astfel îmbunătățite. Noul mecanism de salarizare este bazat pe performanţele profesionale individuale în muncă, pe calitatea muncii depuse, aportul şi profesionalismul fiecărui angajat, pe indicatori de performanță.

Aici însă apar mai multe întrebări. Angajații din medicină ar putea primi salarii mai mari, în funcție de performanțele înregistrate? Cum vor fi cuantificate rezultatele angajaților? Indicatorii vor lua în considerare condițiile de lucru? Salarizarea după performanțe poate fi aplicată practic în sistemul nostru cu un buget deficitar?

Ce sunt indicatorii de performanţă?

Indicatorii de performanță sunt stabiliți pentru a putea măsura realizarea obiectivelor stabilite. Aceștia sunt formulaţi în baza obiectivelor propuse, măsurând cantitatea şi calitatea produselor elaborate sau a serviciilor prestate. Pentru fiecare obiectiv se stabilește câte cel puțin un indicator cantitativ de performanţă şi câte unul calitativ. Evaluarea performanţelor reprezintă procesul prin care se decide cât de bine lucrează instituția și angajații săi, în raport cu obiectivele şi criteriile de evaluare/standardele stabilite. Astfel, evaluarea devine un instrument eficient de control şi management prin care sunt direcţionate resursele umane în vederea îndeplinirii obiectivelor organizaţionale. Desigur, de calitatea formulării obiectivelor și a indicatorilor de performanță depinde obținerea performanței dorite.

Putem spune că Moldova trebuie să aibă cât mai mulţi indicatori de performanţă, pentru că doar astfel vom asigura calitate serviciilor prestate. Însă ceea ce trebuie să se cunoască este faptul că metodologia de calculare a indicatorilor de performanţă este un proces continuu, îndelungat și necesită timp, resurse, oameni, dar și obiectivitate în realizare.

De ce e nevoie de un nou mecanism de salarizare a medicilor?

Pentru a rezolva  problema plăţilor informale în sistem, pentru a  crea premise ca  lucrătorii medicali experimentați, cât și tinerii specialiști să nu migreze în alte ţări, pentru a mări calitatea serviciului medical prestat, pentru a avea un medic motivat să lucreze și la sate.  

Citind însă regulamentul de salarizare propus de Minister se creează impresia că acesta are scopul să țină banii în casa spitalului pentru a mări la maxim salariile conducătorilor, iar indicatorii de performanță, care nu sunt descriși la concret în formula propusă, sunt o pârghie subiectivă în mâinile acestora. Apropo, indicatorii de performanță trebuie să existe atât pentru medici, cât și pentru conducători.

Ce trebuie de făcut?

  • Salariul conducătorului să nu depășească 30% din salariul mediu pe spital
  • Suplimentul oferit să nu fie mai mare de 50%  din salariul de bază.
  • Reforma să fie efectuată treptat. Metoda veche de calcul a salariului cadrelor medicale nu trebuie schimbată în totalitate, ci îmbunătățită.
  • Indicatorii de performanță vor fi indicatori pentru evaluarea instituției în general. Orice instituție trebuie să aibă indicatori obligatorii și proprii elaborați, care vor reieși din obiectivele pe care și- le-a propus la începutul fiecărui an.
  • În primul rând e nevoie să fie mărite salariile pentru acele domenii/direcții unde există cel mai mare deficit de specialiști.
  • Pentru a ține tinerii specialiști în țară, trebuie mărite salariile rezidenților, în funcție de anul de studii,  ale medicilor și asistentelor medicale care lucrează în sate, celor de la Urgență.
  • Salariul fix nu poate fi format în funcție de vechimea în muncă, cum se propune în noul regulament. Anii de muncă sunt si ei un indicator de performanță.